Dezvăluiri: FSB, despre planurile ISIS după înfrângerea din Siria și Irak

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După înfrângerea suferită în Siria și Irak, teroriștii își regrupează forțele

CHIȘINĂU, 20 dec — Sputnik. Teroriștii internaționali, suferind înfrângeri în Siria și Irak, se regrupează și se îndreptă în afara Orientului Apropiat, anunță directorul FSB, Aleksandr Bortnikov.

"Centrul principal al concentrării bandiților devine Afganistan, unde deja există poziții a așa-numitului Stat Islamic, de unde combatanții vor să pătrundă pe teritoriul statelor CSI", a declarat Bortnikov la ședința consiliului directorului serviciilor de securitate ale statelor CSI.

Potrivit șefului FSB, teroriștii își schimbă tactica: liderii grupările își dirijează adepții săi să se orienteze la un "jihad autonom". Bortnikov a adăugat că organele de securitate ale CSI au lichidat 11 canale de transportare a recruților, care urmau să participe la acțiunile militare de partea teroriștilor din Siria.

In this undated file photo released by a militant website, which has been verified and is consistent with other AP reporting, militants of the Islamic State group hold up their weapons and wave its flags on their vehicles in a convoy on a road leading to Iraq, while riding in Raqqa city in Syria - Sputnik Moldova
SUA au încercat mereu să preia controlul asupra ISIS

De asemenea, serviciile secrete au contracarat tentativele de atac asupra misiunilor diplomatice ale statelor membre ale organizației. În afară de aceasta, reprezentanții structurilor de forță au prevenit realizarea unor atentate în Rusia și țările din Asia Centrală.

Directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) a dat citire în cadrul ședinței unui mesaj de salut din partea lui Vladimir Putin. Potrivit președintelui, "țările CSI sunt amenințate de teroriști, care încearcă să folosească Asia Centrală, Orientul Apropiat și Africa de Nord drept cap de pod pentru o expansiune. Teroriștii racolează și instruiesc noi luptători, pe care îi trimit să destabilizeze situația din alte state".

Șeful statului rus a menționat necesitatea identificării „unor noi căi, mult mai eficiente, de reacționare la provocările globale".

În decembrie, grupările Statului Islamic au fost înfrânte în Siria și Irak. Radicalii își consolidează pozițiile în Afganistan, unde situația s-a înrăutățit brusc din cauza ofensivei mișcării Taliban asupra marilor orașe. Oficialitățile luptă cu ambele organizații.

La sfârșitul lunii noiembrie, numărul estimat al luptătorilor ISIS în Afganistan se ridica la 3-4 mii de persoane.

Fluxul de știri
0