Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

(FOTO) Istoria uitată a orașului: Unde era „Parisul" din Chişinău

© PhotoКондитерская Манькова, Кишинев
Кондитерская Манькова, Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
O fotografie veche de aproape un secol reînvie o părticică din trecutul mai puțin cunoscut al Capitalei

CHIŞINĂU, 19 dec — Sputnik. Fotografiile de epocă provoacă aproape întotdeauna nostalgii după un trecut pe care, paradoxal, nu l-am cunoscut niciodată. Cum ar fi de exemplu această fotografie cu o ceainărie care-şi ţine larg deschise uşile pentru muşterii, undeva prin centrul Chişinăului.

Ceainăria se numea „Paris" (de fapt „Париж", pentru că inscripţia de pe local este în limba rusă).

Istoricul Iurie Şveţ care a postat această fotografie veche pe pagina sa de facebook precizează chiar şi în ce loc era amplasată ceainăria. Este vorba de actuala stradă Mitropolit Varlaam, în regiunea Pieţei Centrale. Evident, clădirea nu s-a păstrat până în zilele noastre.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Cum arăta Piața Centrală din Chișinău acum 100 de ani - fotografie rarisimă

„Businessul local se adaptează deja la noile condiţii, firma este tradusă în limba rusă şi chiar o înfrumuseţează secera şi ciocanul", a scris Şveţ.

Încă un detaliu interesant ar trebui remarcat în această fotografie. În faţa ceainăriei se află un lustragiu care îşi aşteaptă clienţii. Şi încă un prilej de nostalgie. Până prin anii '30, lustragiii, cei care se ocupau de lustruirea pantofilor, puteau fi văzuţi la orice colţ de stradă. Acum, meseria de lustragiu, populară odinioară, a dispărut şi ea, cum a dispărut şi ceainăria „Paris".

Ar mai fi de precizat că fotografia a fost făcută în anul 1940, de G. Petrusov.

Fluxul de știri
0