Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În 2018, autoritățile vor face economii pe seama deputaților

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Cheltuielile prevăzute pentru achitarea pensiei minime garantate în Moldova se vor majora cu o treime în 2018: pentru pensiile judecătorilor această creștere va fi de aproape 18 %, iar pe seama deputaților se vor face economii - suma alocată pentru pensiile acestora va fi redusă cu 5%

CHIȘINĂU, 19 dec — Sputnik. Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 va constitui 19 miliarde 245 milioane 518 mii de lei. Aceasta este suma prevăzută în Legea adoptată de Parlament.

Cheltuielile incluse în bugetul asigurărilor sociale sunt repartizate pe câteva direcții prioritare, cum ar fi „Protecția socială", „Administrarea sistemului public de asigurări sociale", „Protecția în caz de pierdere temporară a capacității de muncă" etc.

Ghenadie Dodița - Sputnik Moldova
Majorarea pensiei: Îi va ajuta asta pe pensionarii moldoveni?

Cea mai mare parte a cheltuielilor din bugetul asigurărilor sociale pe anul 2018 (57%) va fi repartizată pentru programul „Protecția persoanelor de vârsta a treia", adică pentru achitarea pensiilor. În total, în acest scop sunt prevăzute cu 10,4% mai multe mijloace financiare decât în anul precedent. Totodată, pentru fiecare categorie de cetățeni sporul la pensie va fi diferit. În special, cheltuielile pentru achitarea pensiei minime garantate vor crește cu o treime, iar cheltuielile pentru pensiile judecătorilor vor spori cu aproape 18%. În același timp, ministerul de resort intenționează să facă economii pe seama deputaților, alocând pentru pensiile acestora cu 5 la sută mai puțin decât până acum.

Fluxul de știri
0