Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Înțelegeri de cartel și oferte trucate: Amenzi de milioane pentru 2 companii

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru încălcarea legislației anticoncurențiale, două întreprinderi au fost amendate cu suma de 3,5 milioane de lei

CHIȘINĂU, 18 dec — Sputnik. Două întreprinderi au recurs la înțelegere și au participat cu oferte trucate la licitația publică organizată și desfășurată de întreprinderea Autosalubritate.

Potrivit Consiliului Concurenței, întreprinderile „Dominic" S.R.L. și „Comerț — Gaz" S.R.L. au încheiat un acord anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la licitația publică organizată și desfășurată de Î.M. Regia Autosalubritate, ceea ce reprezintă o restricționare gravă a concurenței.

Pentru încălcarea legislației concurențiale, cele două întreprinderi vor achita în bugetul de stat peste 3,5 milioane de lei.

CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Societate
Licitații de stat cu comisioane. Nouă persoane, reținute de CNA

Sursa precizează totodată că întreprinderii „Comerț — Gaz" S.R.L. a colaborat pe parcursul investigației cu Consiliul Concurenței, furnizând informațiile solicitate și oferind detalii ale acordului anticoncurențial încheiat, astfel că aceasta a beneficiat de reducerea nivelului sancțiunilor.

Astfel, prin Decizia Plenului Consiliului Concurenței cele două întreprinderi au fost amendate după cum urmează: „Dominic" SRL — cu 2 milioane 571 de mii 671 lei, iar „Comerț — Gaz" SRL — cu 998 de mii 343,63 lei.

Amenda stabilită urmează să fie achitată în bugetul de stat în decurs de 60 zile.

De menționat că legislația în domeniul concurenței interzise orice acorduri între întreprinderi sau asociații de întreprinderi, orice decizii ale asociaţiilor de întreprinderi şi orice practici concertate care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei pe piaţa Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia.

Fluxul de știri
0