Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Interviu cu Cristina Oglinda: De ce apelează moldovenii la serviciile avocaților

© Sputnik / Miroslav RotariCristina Oglinda
Cristina Oglinda - Sputnik Moldova
Abonare
Avocații sunt la mare căutare într-o lume în care despre drepturi și obligații se vorbește tot mai des. Atunci când nu poți de unul singur să-ți aperi drepturile, îi cauți pe ei, pe avocați. Când și de ce apelează moldovenii la serviciile acestor specialiști, aflați din interviul realizat cu avocatul Cristina Oglinda

Interviu cu Cristina Oglinda, avocat

Cristina Bumbu-Dănuță, pentru Sputnik Moldova

Care sunt problemele ce îi aduc pe moldoveni în cabinetele de consultanță juridică?

Populația se confruntă cu tot felul de probleme. De cele mai multe ori, ei vin la noi, juriștii, pentru că au probleme legate de dreptul muncii, dreptul familiei sau probleme legate de imobile.

Recent ați apelat la tehnologiile informaționale pentru a oferi servicii de consultanță juridică. Ați înregistrat materiale video în care le explicați oamenilor cum își pot soluționa o problemă sau alta pe cale legală, cum v-a venit această idee?

Mie îmi place să abordez avocatura și din punct de vedere creativ. Am înțeles că clienților noștri le este mai dificil să consulte articolele scrise de noi sau diferite materiale publicate pe site-urile de specialitate. Am avut multe solicitări să facem materiale video pe care le pot vedea oriunde, în timpul liber. În felul acesta oamenilor le este mai ușor să înțeleagă ceeace le explicăm noi. 

În acest mod, nu pierdeți clienți? Cei care ar putea veni la cabinetul avocatului să solicite o informație, deja o pot obține online urmărind un video?

Să știți că oricum rămân multe întrebări fără răspuns, chiar dacă noi încercăm să explicăm folosind termeni mai accesibili în materialul video cum poate fi soluționată o problemă sau alta. Și atunci oamenii ne caută, vin la noi pentru a primi consultanța necesară.

Materialele video sunt inspirate din problemele cu care se confruntă cel mai des clienții dumneavoastră?

Da, sigur. De exemplu, mulți clienți au zeci de întrebări referitoare la domeniul asigurărilor. De la asigurarea de viață  la cea a mașinii. De aceea am decis să expun succint într-un material video care sunt avantajele și dezavantajele unei asigurări sau alta, cum pot fi depășite situațiile de conflict dintre asigurator și cel asigurat. O altă problemă care îi aduce des pe moldoveni în birourile de consultanță juridică ține de respectarea dreptului muncii, relațiile dintre angajator și angajat.

Poate un simplu cetățean să-și apere drepturile în instanță, în cazul în care nu are posibilitate să plătească serviciile unui avocat? I-ar reuși în cazul în care nici cunoștințe juridice nu prea are?

Noi ne-am confruntat și cu astfel de clienți care sunt foarte perseverenți și încearcă să-și apere drepturile de unii singuri. Este foarte complicat. Chiar pentru noi, avocații unele situații sunt complicate, în cazul în care nu urmărești fiecare modificare legislativă și nu ești la curent cu schimbările care au loc în legătură cu procedurile juridice ce trebuie respectate. De aceea noi după patru ani de facultate, mai urmăm cursuri de perfecționare și suntem într-un continuu proces de învățare. Deci, este foarte greu să-ți aperi drepturile fără asistența unui specialist.

Apropo, avocații urmăresc ședințele Parlamentului pentru a fi la curent cu modificările legislative de ultimă oră?

Da, încercăm de fiecare dată să ne facem timp pentru a le urmări. Este important să cunoaștem motivele din notele informative ale proiectelor de lege pentru a înțelege de ce un proiect de lege sau altul este supus votului. Urmăresc în mod special ședințele Comisiei Juridice Numiri și Imunități, pentru că acolo este adevărata bucătărie, acolo sunt specialiști în domeniu care pot veni cu argumente.

Ce părere aveți despre calitatea legilor care au fost adoptate de Parlament în anul 2017? Sunt ele într-adevăr utile pentru societate? Ați putea să vă referiți la una în mod special?

Aș putea vorbi despre "medierea judiciară". A fost un proiect criticat. Este adevărat că e bine atunci când părțile ajung să se împace in instanță. Noi constiderăm că aceste împăcări sunt de scurtă durată, ele nu sunt definitive.

Care ar fi câteva dintre cauzele ce îi aduc pe moldoveni în instanță? Să fie și lipsa cunoștințelor legate de adevăratele lor drepturi și obligații?

În primul rând, nivelul de dezvoltare al țării își pune amprenta, dar și nivelul de dezvoltare al fiecărei persoane în particular. În ultimul timp avem foarte multe litigii, una dintre cauze ar fi și lipsa programelor de educație juridică a cetățenilor. Este important ca ei să înțeleagă că avem alternative de soluționare a litigiilor, avem arbitraj sau mediere, deci avem soluții pentru a evita instanțele de judecată. Un proces de judecată costă, trebuie să plătești serviciile unui avocat și mai ai alte cheltuieli personale.

Pe 9 decembrie, la Ialoveni, a fost organizată cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Tinerilor Activi. În cadrul concursului "Topul Proiectelor de Succes", proiectul  intitulat "Un licean informat — un cetățean respectat", realizat de grupul de inițiativă civică "LEAD 2017" din Ialoveni, a obținut Trofeul Excelenței Civice, din partea Consiliului Raional Ialoveni. Ați făcut parte din acest proiect, ați mers în fața tinerilor și le-ați explicat chestiuni juridice. Ce i-a interesat cel mai mult?

Grupul nostru țintă au fost liceenii, persoane care urmează să se implice în societatea civilă, să participe activ, să se angajeze în câmpul muncii. Eu le-am vorbit în mod special despre contractul individual de muncă. Le-am explicat de ce e bine să eviți munca la negru. Cum să evite abuzurile din partea angajatorilor. Tinerii au fost foarte receptivi, au avut multe întrebări inspirate din experiența părinților, dar și a lor personală, deoarece mulți tineri la 16 ani deja muncesc.

Vă mulțumesc!

Fluxul de știri
0