Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Piețele din Chișinău sunt lichidate fără a se ține cont de opinia populației

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaУличная торговля: продажа овощей пенсионерами
Уличная торговля: продажа овощей пенсионерами - Sputnik Moldova
Abonare
Va fi desființată una dintre cunoscutele piețe din Chișinău, cea situată pe strada Bogdan Voevod, sectorul Râșcani, numită și „piața Alioșin” (după denumirea veche a străzii).

CHIȘINĂU, 16 dec — Sputnik. Comercianții au fost preveniți că, până pe 31 ianuarie 2018, trebuie să-și părăsească locurile de muncă. Totodată, își vor înceta activitatea și angajații Casei Sindicatelor, clădirea urmând să fie demolată.

Va avea de suferit și biserica „Sf. Valeriu" situată în preajmă, care ar putea rămâne fără o parte din terenul său. Pe locul eliberat va fi construit un hipermarket.

Autoritățile locale nu se implică.

„Administrația pieței nu ne-a pus la curent cu ceea ce se întâmplă. Am aflat din presă", a spus pentru Sputnik Moldova Ana Bugeac, șefa Direcției Social-Economice din cadrul preturii sectorului Râșcani. Iar șeful Direcției Relații cu Publicul, Vadim Brânzaniuc, a declarat că, deoarece piața este proprietate privată, autoritățile publice locale nu au dreptul să se implice în treburile proprietarilor sau să le influențeze deciziile.

Диктофон - Sputnik Moldova
Vox populi: Piața de vechituri, transferată într-un alt loc

Însă ai impresia că această abordare ”delicată” din partea preturii Râșcani aduce mai mult a dorință de a se eschiva de la soluționarea problemelor. Iar probleme vor apărea destul de multe.

Lichidarea pieței, demolarea Casei Sindicatelor și, posibil, acapararea unei părți din curtea singurei biserici din împrejurime, are loc într-o zonă importantă, situat la intersecția câtorva artere principale de transport, ceea ce s-ar putea reflecta negativ asupra locuitorilor din mai multe sectoare ale Capitalei.

Nimănui nu-i pasă însă de părerea cetățenilor. Iar în cazul dat ar trebui găsit un compromis. Se pare că administrația pieței simte acest lucru mult mai bine decât pretura. Oamenii care vând în această piață spun că li s-a propus să semneze că sunt de acord să plece din piață de pe 31 ianuarie 2018. Mai mult decât atât, proprietarii „pieței Alioșin" încearcă să le găsească oamenilor un loc de muncă în alte piețe ale Capitalei. Dar unde să plece oamenii? Chiar și câinii vagabonzi s-au obișnuit aici. Fostul director al pieței le permitea oamenilor să le arunce câte ceva de mâncare. Iar noaptea animalele, recunoscătoare, își făceau treaba: păzeau piața. Ce se va întâmpla cu ei acum?

Deocamdată, un lucru este clar: există mai multe probleme decât soluții.

Din păcate, nu ne rămâne decât să constatăm că în ultimii ani orășenii și micii întreprinzători sunt nevoiți să cedeze în fața marelui business care își impune regulile și ține în mâinile sale, am putea afirma” soarta capitalei.

Fluxul de știri
0