Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât se va reține din salariu în 2018 pentru asigurările sociale

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul Republicii Moldova a votat, vineri, în lectură finală, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2018, votată în lectură finală de Parlament, veniturile sunt estimate la suma de 19,3 miliarde de lei, cu o creștere de 1,8 miliarde de lei în raport cu veniturile aprobate pentru anul curent. Totodată, în structura veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul viitor, 65 la sută vor constitui resursele generale ale BASS și 35 la sută — transferurile de la Bugetul de stat.

Legea BASS propune menţinerea tarifului total al contribuţiei de asigurări sociale de stat în cuantum de 29 la sută, din care partea datorată de către angajator va constitui 23 la sută şi partea datorată de angajat – 6 la sută. La fel, este menținut tariful contribuţiei de asigurări sociale de stat în proporţie de 22 la sută la fondul de remunerare a muncii persoanelor angajate în baza contractului individual de muncă în sectorul agricol, din care 6 la sută vor fi subvenţionate de la bugetul de stat.

Парламент - Sputnik Moldova
Parlamentul de la Chișinău a început dezbaterile asupra bugetului pentru 2018

Va fi păstrat și mecanismul de indexare a taxei fixe anuale în funcţie de rata creşterii salariului mediu pe ţară pentru anul precedent pentru persoanele fizice, ce îşi desfăşoară activitatea pe cont propriu, precum şi pentru titularii patentei de întreprinzător, care va fi de 8.424 de lei. Aceeași sumă vor achita și persoanele fizice pentru asigurarea benevolă, pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Pentru persoanele fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual, taxa fixă de asigurare va constitui 2.148 lei.

Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 sunt estimate la 19,3 miliarde de lei. Acestea vor acoperi subprogramele BASS, în corespundere cu prioritățile politicilor sectoriale. Astfel, la subprogramul de protecție a familiei și copilului sunt prognozate cheltuieli majorate cu peste 40 la sută față de anul curent, la cel de protecție a persoanelor în etate – cu circa 14 la sută, pentru protecția persoanelor cu dizabilități – circa 12 la sută.

Fluxul de știri
0