Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nu ești mulțumit de medicul de familie? Cum îl poți schimba

© Photo : captură ecran / rlive.mdDumitru Parfentiev
Dumitru Parfentiev - Sputnik Moldova
Abonare
La mai bine de 10 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului cu privire la înregistrarea persoanelor la medicul de familie, moldovenii nu se grăbesc să profite de drepturile ce le sunt oferite de acest act normativ
Nu ești mulțumit de medicul de familie? Cum îl poți schimba

Compania Naţională de Asigurări în Medicină a lansat o campanie prin care vrea să-i informeze pe cei care nu cunosc că au posibilitatea să-și schimbe medicul de familie, dar și pașii pe care trebuie să-i parcurgă în cazul în care nu sunt mulțumiți de cel care stă la straja sănătății lui sau a familiei lui.

Potrivit directorului CNAM, Dumitru Parfentiev, fiecare cetățean al Republicii Moldova își poate schimba medicul de familie și instituția medicală primară o data la șase luni de la ultima înregistrare, cu excepția cazurilor în care persoană își stabilește locul de trai în altă localitate sau în alt sector al Chișinăului. Atunci schimbarea medicului şi a instituţiei medicale are loc imediat.

"Persoanele care nu sunt mulțumite de serviciile medicului la care sunt înregistrate trebuie să se adreseze la medicul nou ales și să primească acceptul pentru a fi primit pe lista medicului nou. Este necesar de completat o cerere pentru schimbarea medicului de familie. Această cerere poate fi găsită atât la medicul de familie, cât și la reprezentanții CNAM, dar și pe site-ul cnam.md. În cazul în care vă schimbați doar medicul de familie, nu și instituția medico-sanitară, cererea este înregistrată la instituția respectivă. Dacă schimbați și instituția medicală, trebuie să vă apropiați la o reprezentanță a CNAM, care poate fi găsită în fiecare raion. Timp de 10 zile, un coleg vă va suna și va confirma înregistrarea la medicul de familie", a declarat directorul CNAM.

Astfel, până pe 31 martie 2018, vor avea loc întruniri de informare a populației, dar și a medicilor de familie. Totodată, la posturi TV și radio, dar și pe ecranele amplasate în instituţiile medicale vor fi difuzate spoturi în limbile română şi rusă.

Potrivit reprezentanților CNAM, lunar sunt înregistrate în jur de 5000 de cereri de schimbare a medicului de familie, dintre care jumătate sunt depuse de locuitorii municipiului Chișinău.

Fluxul de știri
0