Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Afanas: Trump ar putea veni cu o contradeclarație în privința Ierusalimului

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Afanas
Nicolae Afanas - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarant recent că recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului.
Afanas: Trump ar putea veni cu o contradeclarație în privința Ierusalimului

Anunțul președintelui american Donald Trump privind recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului a stârnit reacții negative atât în rândul aliaților occidentali, cât si, așa cum era de așteptat, a lumii arabe. Singura reacție pozitiva a venit din Israel, unde premierul Netanyahu spune că este o "zi istorica".

Solicitat de corespondentul Sputnik Moldova să comenteze situația creată în Ierusalim după anunțul președintelui american, expertul în politică externă Nicolae Afanas a menționat că declarațiile lui Donald Trump au fost pripite.

"Donald Trump s-a grăbit să facă aceste declarații fără a se consulta cu alte organizațiile internaționale cum ar fi ONU. Unicele state care au de câștigat în urma acestei declarații sunt SUA și Israelul, însă cel din urmă ar putea să regrete ulterior. Cred că în scurt timp Trump va veni cu un mesaj care va limpezi apele și va minimaliza aceste efecte, și în final vom avea stabilitate în această regiune. Din păcate aceste probleme nu pot fi rezolvate foarte ușor, iar statul Israel are deja anumite rezerve față de declarația lui Donald Trump, întrucât are alte probleme noi de securitate'' a declarant Nicolae Afanas.

Totodată, Afanas spune că Donald Trump nu a avut dreptul să facă aceste declarații care sunt o părere proprie, întrucât nu este un cetățean de rând, ci președintele SUA, care reprezintă întreg poporul american.

"Începutul lui 2018 va fi unul foarte complicat pentru statul Israel în ceea ce vizează lupta cu gruparea Hamas, dar și cu alte grupări paramilitare din această regiune. La fel, aceasta va face mai dificil procesul de negocieri dintre Palestina și statul Israel, lucru care va bloca implicarea organizațiilor internaționale cum ar fi ONU, UE privind dialogul dintre aceste două state. Va face dificilă aflarea Palestinei în componența ONU, statut obținut de curând. Orientul apropiat este o regiune prea fragilă pentru a te grăbi să faci anumite declarații sau previziuni'', mai spune Afanas.

Fluxul de știri
0