Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Serie amenințătoare de cutremure în Vrancea, la hotar cu Republica Moldova

© AP PhotoСейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Abonare
Serie de cutremure în România, datele seismului principal depășesc limita normalului zonei

BUCUREȘTI, 12 dec — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Astăzi, zi agitată în zona de foc a României. Conform datelor Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, încă de la prima oră a zilei a avut loc cel mai puternic seism al perioadei.

Mai precis, la 00:15:123.9 a avut loc în zona seismică Vrancea, județul Buzău un cutremur cu magnitudinea de 3.9 — 4.0 grade pe scara Richter. Epicentrul a fost situat în apropierea orașului Nehoiu, adâncimea de declanșare fiind la 128.1 kilometri.

Unda seismică s-a produs timp de 30.5 secunde, la extremitate ea atingând și Capitala României. Iată aici o hartă a distribuirii undei pe durata celor 30.5 secunde.

© Photo : infp.roHarta cutremur România, captură ecran
Harta cutremur România, captură ecran - Sputnik Moldova
Harta cutremur România, captură ecran

După circa 4 ore, tot în zona seismică Vrancea, s-a produs un nou cutremur, la adâncime mult mai mică, poate o consecință a cutremurului de adâncime de la miezul nopții.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În 2018, Moldova ar putea fi zguduită de un cutremur puternic de peste 7 grade

Cutrenurul s-a produs la ora 04:52:17, la o adâncime de doar 22 de kilometri, având magnitudinea de 2.1 pe scara Richter. Epicentrul este situat în apropierea limitei județelor Vrancea și Buzău, la 11 Kilometri de municipiul Râmnicu Sărat.

După încă o oră, în același areal a avut loc un cutremur asemănător, la o adâncime de 30 kilometri. Cutremurul s-a produs la ora 05:45:37 și a avut 2.2 pe scara Richter. Localizarea — la cca 15 kilometri de Râmnicu Sărat.

Cutremurul principal vine după o perioadă de pauză, deci apariția unui asemenea fenomen nu este ceva care să creeze panică. Datele seismului principal depășesc limita normalului zonei (cca 3 grade pe Richter), dar având în vedere periodicitatea producerii unor asemenea "depășiri" el se încadrează în limitele statistice.

Fluxul de știri
0