Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Înfiorător: Copil de 11 ani de la Centrul Vatra, mort în urma torturii

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Accesați arhiva multimediaȘedință de judecată
Ședință de judecată - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura municipiului Chișinău a trimis în instanță cauza penală în care managerul Centrului ”Vatra” împreună cu un alt angajat sunt învinuiți de decesul unui copil de 11 ani care s-a asfixiat cu monoxid de carbon

CHIȘINĂU, 12 dec — Sputnik. Managerul Centrului de plasament temporar al copiilor şi tinerilor orfani în perioada postinstituţională „Vatra" şi un angajat al acestuia sunt învinuiți tortură, care a dus la moartea victimei. Dosarul penală a fost deferită justiției.

Potrivit Procuraturii, managerul Centrului „Vatra", împreună cu un angajat al Centrului sunt învinuiţi de procurori în cazul decesului unui minor intoxicat cu monoxid de carbon, care a fost izolat pe 30 noiembrie 2016 într-o cameră din instituție. Copilul de 11 ani a fost găsit ulterior fără suflare, sub patul pe care fusese lăsat să doarmă. Minorul a murit intoxicat cu monoxid de carbon după ce salteaua de pe pat a luat foc, iar uşa din încăpere nu putea fi deschisă din interior.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu - Sputnik Moldova
Bănărescu: Trebuie să verificăm cine lucrează în instituțiile de învățământ

Procurorii au finalizat urmărirea penală şi au expediat dosarul în instanţa de judecată, cei doi inculpaţi fiind învinuiţi de comiterea torturii, care din imprudenţă a cauzat decesul victimei.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă până la 8 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

În cadrul investigaţiilor, procurorii au mai stabilit că Centrul plasa minori în Serviciul de urgenţă, în lipsa unui Regulament care ar statua buna organizare şi funcţionare a unui astfel de serviciu specializat.

Oamenii legii au precizat că acţiunile persoanelor publice din cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a Primăriei municipiului Chişinău aferent organizării funcţionării Centrului de plasament, sunt investigate în cadrul unei cauze penale, disjunse într-o procedură separată.

Fluxul de știri
0