Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

(VIDEO) Ce riști dacă înjuri sau judeci un episcop - Avertismentul unui preot

© Facebook / Părintele CalistratIeromonah Calistrat Chifan
Ieromonah Calistrat Chifan - Sputnik Moldova
Abonare
Ce ți se poate întâmpla dacă vorbești de rău un cleric, mai ales, un arhiereu, chiar dacă acesta este nevrednic? Iată cum răspunde părinte Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni.

CHIȘINĂU, 11 dec — Sputnik. Să vorbești de rău un cleric, ba chiar să-l înjuri, în Republica Moldova, este cool şi trendy. Și sunt mulți cei care își permit să facă acest lucru în public, mai ales pe rețele de socializare care sunt la îndemâna oricui. Motivele sunt diferite. Unii o fac din ură viscerală față de preoți și călugări, față de Biserică, alții și față de Dumnezeu. Dar sunt și din cei care îi vorbesc de rău pe clerici fără ca să conștientizeze până la capăt ce înseamnă asta. Pentru aceștia reproducem aici un fragment dintr-o recentă predică ținută de cunoscutul părinte Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași, România).

Cine poate să judece un episcop?

Părintele Calistrat afirmă că acest lucru îl poate face numai Dumnezeu.

Славянка - Sputnik Moldova
De ce femeile trebuie să poarte batic

"Dacă te joci cu blestemul de mamă, care arde şi face pârjol, şi ești nefericit o viață întreagă; şi voi știți mai bine, ce fac mamele când se tulbură și scot vorbele nechibzuite, şi câteodată, chiar îşi nenorocesc copiii cu vorbele lor, care cad şi se prind.. Cu atât mai mult, despre "sluga" lui Hristos, Arhiereul, care indiferent de faptele lui, puterea îi este sacramentală, sacerdotală şi inegalabilă! Şi stă scris aşa: "Cine ești tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade." (Romani 14:4)

Deci, Singurul care poate sa judece pe episcop, este Dumnezeu! El îi va cere socoteală şi pentru oile pierdute, neinstruite sau vorbele nechibzuite, ori abateri de orice fel.

Niciodată nu s-a arătat într-o filocalie sau într-o învăţătură bisericească, faptul că oile pot mușca păstorul!", a menționat părintele Calistrat.

Nerespectarea arhiereului aduce Mânia lui Dumnezeu!

Ca mai jos el să adauge:

"Iar asta vă repet, căci am mai spus lucrul acesta, iar asta o fac întotdeauna, apropo de pornirile acestea moderne, când se crede, şi mulţi cred lucrul acesta, că arhiereii în biserică se schimbă ca parlamentarii la județ!

Народный артист СССР Михай Волонтир - Sputnik Moldova
De ce bărbaţii trebuie să poarte barbă

Este o mare şi fundamentală greșeală!

Nerespectarea arheiereului aduce Mânia lui Dumnezeu, călcarea poruncii arhiereului, aduce Mânia lui Dumnezeu.

Spunea Părintele Cleopa că, şi dacă în glumă te blestemă un episcop, să nu pleci de la picioarele lui până nu te-a iertat şi te-a dezlegat! Şi mai spunea Părintele Cleopa, că și dacă în glumă te leagă un episcop, să nu îndrăznești să calci legătura, căci şi-ai periclitat mântuirea; darmite să fii sub legătura lui, iar tu să faci abuz de ea!

Cât despre pildele pe care vi le spun, aceste lucruri nu sunt poveşti sau basme de Petre Ispirescu, sunt fapte şi lucruri pe care le-au trăit oameni mari şi adevărați, care au crezut cu adevărat în Dumnezeu şi au primt harul facerii de minuni.

Constantin Cojocaru - Sputnik Moldova
Halloween, o sărbătoare păgână: Iată ce spune un preot ortodox

Așadar, prima calitate pe care o are un episcop, un păstor de suflete, un ierarh, este asta: are darul de a trimite Duhul Sfânt în lucrarea actelor sfințitoare săvârșite în biserică, taine şi ierurgii.

Din mâna lui iese biserica sfințită, din mâna lui pleacă darul sfințitor al vinului şi pâinii euharistice, prin Duhul Sfânt făcându-le Sânge şi Trup dumnezeiesc, din mâna lui ies preoşi și diaconi, şi din mâna lui se pot izgoni draci şi se pot vindeca bolnavi.

Iar acum, la tot ce v-am spus, s-ar putea să existe o ureche rea şi otrăvită, să ascute şi să zică:

"Hai, mai lasă-mă cu poveștile astea!"

Părintele Adrian Iuga - Sputnik Moldova
Ortodoxia este vie: Cazul parohiei ortodoxe din Nantes, Franța

Nu! Nu te las! Căci fie el vrednic sau nevrednic, s-ar putea să te trezești neputrezit în Ziua Judecății! Căci așa sună rugăciunea de dezlegare: "Ori vreo legătură nedezlegată de la arhiereu sau de la preot.." şi vă repet cum spune formula de dezlegare: "Ori în grea afurisire de la arhiereu ai căzut şi iertare nu ai luat!", a menționat clericul.

Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași, România) este cunoscut printre enoriași pentru francheţea şi simţul umorului cu care propovăduieşte. În plus, preotul nu ratează nicio ocazie de a fi prezent în comunitate, iar videoclipurile de pe internet au mare succes în rândurile creștinilor internauți.

Fluxul de știri
0