Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce s-a întâmplat cu prețurile în Moldova. Anunțul Biroului de Statistică

© Sputnik / Rodion Procalei, леи
lei, леи - Sputnik Moldova
Abonare
În luna noiembrie, au crescut prețurile la lemne, carburanți, cărbune, tarifele la transportul aerian de pasageri și serviciile rituale

CHIȘINĂU, 11 dec – Sputnik. Potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică, în luna noiembrie inflaţia anuală a constituit 7,3%, inclusiv la produsele alimentare – 9,6 la sută, mărfuri nealimentare – 4,2 la sută şi servicii prestate populaţiei – 7,9 la sută.

пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Prețurile o iau razna: Cât vor plăti moldovenii pentru mâncare și servicii

Indicele preţurilor de consum (IPC) în noiembrie faţă de octombrie a constituit 0,7 la sută. Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,7 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,1 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,7 la sută şi la tarifele pentru serviciile prestate populaţiei – cu 0,1 la sută.

O creştere semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la fructe – cu 21,7 la sută, ouă de gaină – cu 17,2 la sută, struguri proaspeţi – cu 9,7 la sută, slănină neprelucrată – cu 8,8 la sută, legume proaspete – cu 6 la sută.

Au fost înregistrate și unele scăderi ale preţurilor la citrice – cu 17,7 la sută, varză – cu 10,1 la sută, usturoi – cu 3,2 la sută, fructe exotice – cu 3,1 la sută.

În noiembrie au crescut prețurile la lemnele de foc – cu 2,3%, carburanţi – cu 1,9%, cărbune de pământ – cu 0,5%, detergenţi – cu 0,8%, ţigări – cu 5,0%.

Concomitent, s-au înregistrat reduceri de preţuri la medicamente – cu 0,8%, telefoane şi alte aparate pentru comunicarea la distanţă – cu 0,7%, autoturisme – cu 0,5%. Pentru serviciile prestate populaţiei în luna noiembrie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,5%, serviciile legate de sănătate – cu 1,4%, serviciile rituale – cu 1,1%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 2,7%, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 2,6%, serviciile pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 1,1%, închirierea apartamentelor – cu 1,0%.

Fluxul de știri
0