Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ascensoarele din Chișinău, niște bombe cu ceas

© Photo : liftservice.mdIon Stanciu
Ion Stanciu - Sputnik Moldova
Abonare
Un adevărat pericol pentru viața oamenilor, 99 la sută din accensoarele din municipiul Chișinău au termenul de exploatare depășit
Bombele din blocurile locative-ascensoarele din Chișinău, cu termenul expirat

Din numărul total de 2395 de ascensoare, 20 % au termenul de exploatare depășit cu mai bine de 43 de ani. Asta în condițiile în care normele în domeniu prevăd că un ascensor poate fi exploatat doar 25 de ani.

Asta înseamnă că de fiecare dată când cineva intră într-un ascensor din Capitală el își pune viața în pericol.

"În fondul locativ municipal, gestionat de întreprinderile municipale, avem 1174 de ascensoare, din ele — 1149 sunt cu termenul de exploatare depășit, ceea ce constituie 99% din ascensoare. În cooperative CC, din cele 505 de accensoare gestionare, 487 sunt cu termenul depăsit, asta înseană 96%. La asociațiile de locatari, din 208 de ascensoare, 197 de asccensoare sunt cu termenul de exploatare expirat, ceea ce constituie 95%. Și la asociațiile în condominiu, din 211 ascensoare, 141 de ascensoare sunt cu termenul de exploatare depășit", a declarat Ion Stanciu, directorul Întreprinderii Municipale „LIFTSERVICE", în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.

Potrivit lui Ion Stanciu, în perioada 2009-2017, au fost schimbate 25 de ascensoare, iar 46 au fost renovate. În 2018, Întreprinderea își propune să instaleze opt ascensoare noi. Instalarea unui ascensor nou costă 700 de mii de lei.

Fluxul de știri
0