Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Cum ajung prezervativele ”gratuite” să fie vândute la Piața Centrală

Abonare
Anual milioane de prezervative ajung în spitalele din țară sau la sediile ONG-urilor, urmând a fi distribuite gratuit, pe fiecare ambalaj fiind inscripționat: "se distribuie gratuit"

Se pare că moldovenii și aici au fost văzut o modalitate de a scoate un ban. La Piața Centrală din Chișinău prezervativele care ar trebui să fie distribuite gratuit se vând ca pâinea caldă, la prețul de 1 leu bucata. Alături de baloane colorate și jucării.

Întrebată de reporterul Sputnik Moldova, cine este furnizorul "mărfii", vânzătoarea de la tarabă a spus fără a sta mult pe gânduri: "Aceste prezervative ne sunt aduse de la spitale". Deci de la acele instituții care ar trebui să le ofere gratuit. Materialul video realizat de reporterul Sputnik Moldova dovedește clar că numărul acestor prezervative nu este mic, iar vânzătoarea vorbește calm, dând de înțeles că vinde aceste produse nu pentru prima dată și, probabil, nu este primul stoc pe care l-a pus în vânzare.

Solicitat de Sputnik Moldova să comenteze această situație, coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și a Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climașevschi, a declarat că "din păcate se mai întâmplă ca din milioanele de prezervative pe care le primim și le distribuim, cineva să le utilizeze incorect și mai încearcă să le vândă. Noi încercăm să ducem o evidență mai strictă, dar nu excludem faptul că unele mai ajung la piață."

Orice ONG care desfășoară acțiuni de prevenire și combatere a bolilor cu transmitere sexuală primește un anumit număr de prezervative, în funcție de câți beneficiari are, spune Climașevschi.

"Până aici noi putem să verificăm prin factura fiscala și alte forme documentate, mai departe practic suntem mai neputincioși. Este posibil să ajungă și prin intermediul beneficiarului. Pentru că angajatul îi eliberează mai multe prezervative odată, nu azi unul si mâine altul" a adăugat Iurie Climașevschi

Iurie Climașevschi susține că a sesizat aceasta problemă pe când nici nu activa în acest domeniu, dar este foarte greu să afli cine, de fapt, furnizează aceste prezervative către vânzătorul de la piață.

Fluxul de știri
0