Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nu vă lăsați mințiți: Cât de scump vă pot costa locuințele ”ieftine” din Moldova

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaПовседневная жизнь
Повседневная жизнь - Sputnik Moldova
Abonare
O locuință la un preț de nimic ascunde capcane nebănuite: ce trebuie să știi despre procurarea apartamentelor ieftine în Moldova

CHIȘINĂU, 8 dec — Sputnik. Procurarea unei locuințe este o problemă foarte sensibilă, care nu suportă graba și necesită o analiză la rece și multă chibzuință. Evident, toată lumea dorește să-și cumpere o locuință la un preț cât mai avantajos, însă uneori, dorind să economisească, nici nu-și seama cum dau de necaz. Astfel, un apartament ”ieftin” ar putea să nu coste chiar atât de puțin, ajungând până la urmă chiar la prețul unei locuințe de lux. Astfel de variante sunt caracteristice pentru tranzacțiile cu apartamente gajate. Expertul în probleme imobiliare, Dumitru Tărăburcă, a dezvăluit în discuția cu jurnalistul Sputnik Moldova ce capcane pot exista în cazul procurării unui apartament gajat.

Trei aspecte clasice

Există câteva nuanțe de care trebuie ținut cont la cumpărarea unei locuințe gajate.

Жилой квартал - Sputnik Moldova
Piaţa imobiliară se prăbuşeşte? De ce se ieftinesc apartamentele în Capitală

„Există trei aspecte clasice cărora trebuie să li se acorde atenție. În primul rând, nu este clar când anume noul proprietar va putea intra în posesia locuinței. Deoarece există procedura de evacuare, de contestare. Având în vedere sistemul nostru juridic, este greu de spus cât ar putea dura toate acestea", a spus Tărăburcă.

Potrivit expertului, în afară de cauze civile există și cauze penale, ceea ce înseamnă că procesul poate fi tărăgănat mult timp. Specialistul a atenționat asupra faptului că dacă prețul la o locuință este destul de mic, înseamnă că problemele sunt inevitabile.

„Nu este clar la început care sunt defectele ascunse și alte capcane. În practica mea am întâlnit cazuri în care foștii proprietari smulgeau chiar și prizele din perete. Ar putea să existe chiar și datorii nedeclarate", a specificat analistul.

Cu alte cuvinte, pentru conectarea elementară la unele servicii, va trebui să achiți toate datoriile acumulate de locatarii precedenți.

Chișinău - Sputnik Moldova
Parlamentul simplifică procedura de vânzare-cumpărare a locuințelor

În al treilea rând, a spus expertul, nu se știe la ce costuri va ajunge până la urmă pe noul proprietar, fiindcă orice mișcare costă bani. Acesta a adus drept exemplu blocul locativ cu multe etaje  din Bălți, scos la licitație.

„Acolo s-a creat o situație de impas. În primul rând, construcția nu este finisată. Nimeni nu cumpără apartamente în acel bloc, deoarece proprietarul a spus că nu va încheia construcția până când nu i se va plăti o sumă imensă de bani. Și chiar dacă cineva își va cumpăra apartament în acest bloc, persoana respectivă, adică proprietarul, va continua să umble prin judecăți", a atenționat Tărăburcă.

Prețul este tentant, însă vei plăti o sumă fabuloasă

Dacă cineva va decide totuși să procure o locuință gajată, trebuie mai întâi să se adreseze specialiștilor pentru a face o analiză minuțioasă a imobilului respectiv.

„Întâi de toate, locuința trebuie studiată din punct de vedere tehnic, de comunicat cu proprietarii. Pentru a avea un tablou de ansamblu. Apropo, nu există o rețetă concretă. În asemenea cazuri, lucrurile pot ieși la suprafață chiar și peste câțiva ani. Părerea mea este că în Moldova oamenii simpli nu trebuie să cumpere apartamente gajate. Pentru că îi va costa scump", a subliniat expertul.

Cu toate acestea, pe unii îi tentează astfel de locuințe. „Convențional prețul este totuși mic. Aici este ca la loterie. Admitem că o dată, pentru cineva, această tranzacție s-a încheiat de succes, însă apoi… În cazul dat funcționează schema 5:1. De exemplu, din cinci tranzacții cu apartamente gajate, una va fi numaidecât cu probleme", a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
EXCLUSIV. Dedesubturile proiectului „Prima casă”

Nu-ți poți făuri fericirea pe necazul altuia

Potrivit expertului, doar puține persoane restituie băncilor împrumuturile luate pe garanție. Ceea ce înseamnă că, așa ori altfel, locuința devine o problemă. De menționat că nu toți cei cărora banca le-a confiscat averea din cauza datoriilor sunt de acord cu această decizie. De exemplu, fostul proprietar al locuinței gajate poate refuza să o elibereze. Uneori noul proprietar află de acest lucru abia după ce a cumpărat locuința. În cazul dat el va fi nevoit să se descurce de unul singur, în instanță, iar banca nu mai poartă nici o răspundere. 

„Varianta optimă ar fi dacă o astfel de tranzacție ar putea fi anulată. Însă în experiența mea din ultima perioadă așa ceva nu s-a întâmplat. De aceea procurarea unui apartament gajat reprezintă cea mai adevărată loterie. Îi sfătuiesc pe oamenii simpli să nu se implice în tranzacții cu apartamente gajate. Nu poți să-ți construiești fericirea pe necazul altuia. Aici există o mulțime de nuanțe", a conchis interlocutorul.

Fluxul de știri
0