Inițiativa liderului Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, privind declararea anului 2018 drept Anul Unirii a provocat o adevărată avalanșă de critici în Legislativ, liberalului fiindu-i evocate toate păcatele.
„La anul se implinesc 100 de ani de la Marea Unire. Propunem ca anul 2018 să fie declarat Anul Unirii, iar Parlamentul să constituie o comisie din reprezentanții PL, PDM, PLDM și PPEM, fără reprezentanți ai PCRM și PSRM, întrucât voi sunteți cu politica prorusă și cu Rusia. Până pe data de 20, această comisie să prezinte un plan de acțiuni privind acțiunile ce urmează să fie întreprinse", a propus Mihai Ghimpu în debutul ședinței de astăzi a Parlamentului.
Inițiativa liberalului a deschis „Cutia Pandorei". Criticile au curs gârlă, iar liderul PCRM a propus chiar ca Procuratura Generală să inițieze o anchetă în baza propunerii lui Ghimpu care, potrivit lui Voronin, contravine Constituției.
„Ghimpu, spune, cât ți-au plătit românii pentru chestia asta? Eu la ședința trecută v-am propus bilete, posmegi, treceți în colo, cine vă împiedică să vă uniți? Plecați, care este problema? Care Românie, ce este cu voi? Dacă aveți temperatură nu stați în Parlament, mergeți și vă tratați. De 27 de ani bateți capul oamenilor. Constituția Republicii Moldova prevede că cei care cheamă la dezbinarea statului trebuie să fie trași la răspundere. Propun ca Procuratura Generală să pornească o anchetă pe acest Ghimpu", a intervenit liderul PCRM, Vladimir Voronin.
„De ce vă amintiți de unire doar atunci când treceți în opoziție? Și vă aduceți aminte când raitingul este de jumătate de procent. Opt ani de zile ați condus acest stat. Sub drapelul pe care îl aveți în față, ați furat acest stat. Lăsați oamenii în pace. Oamenii nu vor această unire, vor să trăiască în țara lor. Dumneavoastră singur ați falimentat unirea", a declarat deputatul PSRM Vlad Bătrîncea.
„Eu am luptat pentru acest stat, eu am votat pentru independență, în timp ce voi erați cu URSS", a încercat Ghimpu să-și înduplece colegii de sală.
Liderul PL nu a fost însă suficient de convingător, propunerea fiind susținută de cel mult 15 deputați.