Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dominația americană "devine istorie". Reacția Berlinului la politica SUA

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaSigmar Gabriel
Sigmar Gabriel - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul de Externe al Germaniei declară că ordinea mondială se schimbă și rolul SUA ca lider mondial dominant se estompează sub administrația Trump

CHIȘINĂU, 5 dec — Sputnik. Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, a spus că Berlinul trebuie să-și apere interesele mai activ, chiar dacă asta înseamnă să se ridice împotriva Washingtonului, relatează RT.

Vorbind la un forum de politică externă de la Berlin, marți, Sigmar Gabriel a spus că "dominația globală a Statelor Unite se transformă încet în istorie".

El a remarcat că "retragerea Statelor Unite sub Donald Trump din rolul său fiabil ca garant al multilateralismului occidental accelerează o schimbare a ordinii mondiale cu consecințe imediate pentru interesele germane și europene".

Alegeri Germania - Sputnik Moldova
Alegeri anticipate în Germania? Ce poziție a adoptat Merkel

"Germania nu mai poate reacționa pur și simplu la politica Statelor Unite, ci trebuie să-și stabilească propria poziție… chiar și după ce Trump pleacă de la Casa Albă, relațiile cu SUA nu vor fi niciodată la fel", a declarant ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Gabriel a acuzat SUA că "nu mai văd lumea ca o comunitate globală, ci ca o arenă de luptă în care fiecare trebuie să-și caute propriul avantaj". Cu toate acestea, el a remarcat că Europa trebuie să-și definească mai strict interesele pentru a deveni un jucător global major.

"Pe măsură ce SUA s-au retras de pe scena internațională, nimeni nu a apelat la Uniunea Europeană", a spus Gabriel.

El a afirmat că blocul nu mai reprezintă un set specific de valori.

Гей-парад в Стамбуле. Paradă LGBT la Istanbul. - Sputnik Moldova
Societate
Șocant: Germania a legalizat „cel de-al treilea sex”

"Trebuie să ne descriem propriile poziții și, dacă este necesar, să trasăm linii roșii" care ar fi "bazate pe interesele noastre", a spus el, potrivit Süddeutsche Zeitung.

Gabriel a spus că, deși SUA vor rămâne cel mai apropiat aliat al Europei, diferențele cu Washingtonul trebuie abordate și tratate în termeni stricți. El a citat mișcari controversate ale Washingtonului, inclusiv sancțiunile asupra Rusiei care amenință companiile energetice europene și riscul crescut de război dacă acordul nuclear cu Iran — numit "cel mai rău acord negociat vreodata" de Trump — se prăbușește.

Oficialul german a menționat, de asemenea, posibilitatea unui conflict în Orientul Mijlociu dacă Trump recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului.

"Astăzi, această lume a devenit mult mai inconfortabilă și de mult timp ne dăm seama că, chiar și cu o mare prosperitate economică, nu există nici un loc confortabil pe marginea politicii internaționale pentru noi, nici pentru noi germani, nici pentru noi europeni", a spus Gabriel.

Tsunami - Sputnik Moldova
Economist german: "Cazinoul mondial" se prăbușește. Vine un "tsunami financiar"

Ministrul de externe a mai spus că Germania și Franța sunt cele două forțe motrice din Europa. El a adăugat că dorește să-i vadă pe francezi "devenind un pic mai mult germani" în chestiuni financiare, iar Germania să "devină mai franceză în probleme de securitate".

Comentariile de marți ale ministrului Sigmar Gabriel vin după ce cancelarul german Angela Merkel a făcut o declarație similară la începutul acestui an.

"Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat destinul în propriile noastre mâini, bineînțeles în prietenie cu Statele Unite, în prietenie cu Marea Britanie, în relații de bună vecinătate, ori de câte ori este posibil, și cu Rusia și alte țări — dar trebuie să știm că luptăm pentru viitorul și destinul nostru în calitate de europenii", a spus Angela Merkel după Summitul G7 din luna mai.

Fluxul de știri
0