Oamenii de pe meleagurile noastre încă din vremurile cele mai îndepărtate au păstrat multe obiceiuri și tradiții legate de sărbătorile de iarnă. Silvia Șărănuță, care este etnograf și muzeograf, pentru activitatea sa a fost decorată cu titlul de Om Emerit al Republicii Moldova. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova ea ne-a explicat cum a fost posibil ca după secole obiceiurile să fie păstrate cu sfințenie.
"Obiceiurile care azi ne fac sărbătorile de iarnă mai frumoase au fost atestate încă prin 1716, de Dimitrie Cantemir în cartea "Descrierea Moldovei". Colindele, umblatul cu steaua, plugușorul, uratul, jocul cu măști, capra, căluțul, ursul, semănatul, sorcova sunt doar câteva dintre obiceiurile frumoase pe care noi le păstrăm de secole" spune Silvia Șărănuță.
Silvia Șărănuță își amintește cu drag cum pe vremuri, în ajunul Nașterii Domnului, fiecare familie aștepta ca în casă să vină preotul cu icoana și crucea pentru a-i binecuvânta, o tradiție frumoasă care și azi mai este respectată în mod special la sate.
Autor: Iulia Lipovaia