Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

În Moldova obiceiurile și tradițiile fac ca sărbătorile de iarnă să fie speciale

© Photo : timpul.mdSilvia Șărănuță
Silvia Șărănuță - Sputnik Moldova
Abonare
Sărbătorile de iarnă sunt mai frumoase, dacă în casa fiecărui gospodar intră o ceată de colindători sau urători
În Moldova obiceiurile și tradițiile fac sărbătorile de iarnă să fie speciale

Oamenii de pe meleagurile noastre încă din vremurile cele mai îndepărtate au păstrat multe obiceiuri și tradiții legate de sărbătorile de iarnă. Silvia Șărănuță, care este etnograf și muzeograf, pentru activitatea sa a fost decorată cu titlul de Om Emerit al Republicii Moldova. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova ea ne-a explicat cum a fost posibil ca după secole obiceiurile să fie păstrate cu sfințenie.

"Obiceiurile care azi ne fac sărbătorile de iarnă mai frumoase au fost atestate încă prin 1716, de Dimitrie Cantemir în cartea "Descrierea Moldovei". Colindele, umblatul cu steaua, plugușorul, uratul, jocul cu măști, capra, căluțul, ursul, semănatul, sorcova sunt doar câteva dintre obiceiurile frumoase pe care noi le păstrăm de secole" spune Silvia Șărănuță.

Silvia Șărănuță își amintește cu drag cum pe vremuri, în ajunul Nașterii Domnului, fiecare familie aștepta ca în casă să vină preotul cu icoana și crucea pentru a-i binecuvânta, o tradiție frumoasă care și azi mai este respectată în mod special la sate. 

Autor: Iulia Lipovaia

Fluxul de știri
0