Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Anunț oficial! Când va fi dat startul Programului "Prima Casă"

© Sputnik / Miroslav RotariOctavian Armașu
Octavian Armașu - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru implementarea Programului Prima Casă sunt prevăzute 70 de milioane de lei, dintre care 50 de milioane de lei vor fi alocate pentru garantarea de către stat a creditelor, iar 20 de milioane vor fi destinate, în special, pentru bugetarii cu venituri mici.
Anunț oficial! Când va fi dat startul Programului "Prima Casă"

 

 

Familiile tinere vor putea participa la Programul Prima Casă începând cu anul viitor. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul dezbaterilor publice organizate la proiectul legii bugetului de stat pentru 2018.

Potrivit lui Armașu, pentru implementarea Programului sunt prevăzute 70 de milioane de lei, dintre care 50 de milioane de lei vor fi alocate pentru garantarea de către stat a creditelor, iar 20 de milioane vor fi destinate, în special, pentru bugetarii cu venituri mici. 

 ”În buget provizionăm 50 de milioane de lei. Aceste 50 de milioane sunt provizion pentru garanții în valoare de un miliard de lei. Practic, programul integral, noi putem să-l implementăm în anul care vine", a declarat Octavian Armașu.

Având în vedere suma alocată, un simplu calcul arată că cel puțin 2000 de familii ar butea beneficia de facilitățile Programului. Totuși, Armașu se arată sigur că numărul beneficiarilor va fi cu mult mai mare.

”Un miliard de lei garanții, asta înseamnă două miliarde de credite. Câte locuințe vor fi cumpărate, depinde de prețul acestora. Dacă toate ar fi la valoarea maximă, ar fi vorba de 2000 de locuințe. Noi cunoaștem că nu vor fi toate la valoarea maximă, așa că putem estima că vor fi și patru, și cinci mii de apartamente. Depinde de prețul lor", a adăugat Armașu.

Cert este că responsabilii prevăd un fond și pentru angajații din sectorul public a căror venit lunar este cu mult mai mic.

”Făcând referire la cealaltă componentă de 20 de milioane, vreau să vă spun că noi suntem la etapa de elaborare a unui mecanism de susținere a unor angajați din sectorul public, care au salarii mai mici și care nu au posibilitatea cu nivelul lor de venituri să intre în acest program. Noi vom veni cu un suport suplimentar, care le va potenția puțin capacitatea lor de a lua credit. În felul acesta, suportul va fi calculat ca jumătate din suma creditului, împărțită pe 25 de ani. Treptat, statul va ajuta această persoană să ramburseze acest credit", conchide Armașu.

Precizăm că proiectul Programului de stat "Prima casă" a ajuns în Parlament, iar miercuri, 29 noiembrie, a și fost avizat de Comisia parlamentară Economie, Buget și Finanțe.

Documentul prevede un șir de facilități pentru familiile tinere, care vor să-și procure o locuință, dar nu dispun de suficienți bani și nici nu pot contracta credite ipotecare.

Potrivit proiectului, beneficiarii Programului vor trebui să întrunească  unele condiții cum ar fi: membrii familiei nu trebuie să depășească vârsta de 45 de ani, sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale. Totodată, aceștia nu trebuie să dețină în proprietate o locuință sau să aibă credite ipotecare nestinse.

Proiectul stabilește clar că prețul imobilului râvnit de tânăra familie nu trebuie să depășească un milion de lei, iar cumpărătorul dispune de 10% din prețul locuinței. Creditul va fi în lei și va fi acordat pe un termen de maximum 25 de ani. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale lunare ale familiei. Cert este că beneficiarii Programului nu vor putea vinde locuința procurată în primii cinci ani de la dobândire. Acest lucru va fi posibil doar dacă vor achita întreaga datorie.

Fluxul de știri
0