Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

1 Decembrie 2017: Ziua Națională a României

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCU1 декабря - День Румынии
1 декабря - День Румынии - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an, pe 1 decembrie, românii de pretutindeni marchează Ziua Națională a României.

CHIȘINĂU, 1 dec — Sputnik. Data de 1 Decembrie este una de mare importanță în istoria României. Pe 1 Decembrie 1918 a avut loc Adunarea Naţională de la Alba Iulia, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu România.

Decizia ca ziua de 1 Decembrie să devină Ziua Națională a României a fost luată în anul 1990. Între 1948 și 1898, românii sărbătoreau Ziua Națională a României pe data de 23 August, iar între 1866-1947, Ziua Națională a României era pe 10 mai. 

În toată țara au avut loc astăzi manifestații de sărbătoare, parade militare, inclusiv la București și Alba-Iulia.

Cu prilejul sărbătorii Naționale a României, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, l-a felicitat pe omologul său român, Klaus Iohannis.

"Îmi face o deosebită plăcere să Vă adresez, în numele poporului Republicii Moldova şi al meu personal, cele mai sincere și cordiale felicitări cu prilejul Zilei Naționale a României, însoțite de urări de pace și prosperitate pentru poporul român", se spune în adresarea președinției.

Președintele moldovean și-a exprimat aprecierea pentru caracterul constructiv al relaţiilor tradiţionale de prietenie și cooperare moldo-române, "bazate pe principii de parteneriat şi susţinere reciprocă". Totodată, Igor Dodon a adus sincere mulțumiri pentru suportul acordat Republicii Moldova.

Pe 30 octombrie, președintele Igor Dodon a transmis, prin intermediul ambasadorului român la Chișinău, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care șeful statului român este invitat să efectueze o vizită oficială la Chișinău. Prima reacție la invitația liderului moldovean a venit pe 24 noiembrie, când Iohannis le-a răspuns jurnaliștilor că președintele Republicii Moldova "o să primească un răspuns in due time".

Fluxul de știri
0