Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prețurile la apa potabilă au fost analizate de deputații de la Chișinău

© Sputnik / Miroslav Rotariапэ-канал
апэ-канал - Sputnik Moldova
Abonare
Licențierea, monitorizarea și elaborarea actelor de reglementare în domeniul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare au constituit subiectul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Directorul general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Tudor Copaci, a menționat că din anul 2014, odată cu intrarea în vigoare a Legii privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, ANRE a început reglementarea acestui serviciu.

Cu referire la monitorizarea și controlul activității operatorilor sistemelor publice de alimentare cu apă și de canalizare, oficialul a informat că a fost efectuat controlul activității licențiate la SA ”Apă Canal Chișinău”.

În urma acestuia au fost identificate mai multe deficiențe de funcționalitate a programelor informatice de evidență contabilă, nu a fost respectat principiul de repartizare a cheltuielilor conform cerințelor metodologiei pentru determinarea, aprobarea și aplicarea tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă. De asemenea, nu s-a respectat principiul eficienţei maxime la costuri minime și nu au fost justificate cheltuielile în cadrul achiziţiilor de bunuri, lucrări şi servicii.

Вода, APĂ - Sputnik Moldova
Locuitorii din patru sectoare din Chișinău rămân fără apă potabilă

Potrivit directorului, ANRE a monitorizat și activitatea economico-financiară a operatorilor care prestează servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare la nivel de regiuni, raioane, municipii și orașe.

Totodată, Tudor Copaci a spus că 22 de operatori au depus cereri de avizare și aprobare a tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate. Pentru 3 operatori, S.A. „Apă — Canal Chișinău”, Î.M. „Apă — Canal” Ungheni, Î.M. „Apă — Canal” Cahul  acestea au fost deja aprobate. Pentru ceilalți operatori dosarele se examinează.

La fel, oficialul a informat că cele mai multe petiții venite de la consumatorii casnici se referă la facturare și contractare, având ca motiv refuzul furnizorului de a încheia contracte individuale privind prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.

Fluxul de știri
0