Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova are bani: La Curtea de Conturi salariile vor fi triplate

© Photo : Curtea de ConturiPreședintele Curții de Conturi Veaceslav Untilă
Președintele Curții de Conturi Veaceslav Untilă - Sputnik Moldova
Abonare
Salariile funcționarilor Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) ar urma să crească substanțial, iar pe lângă salarii la această instituție vor fi plătite și prime generoase

CHIȘINĂU, 28 nov — Sputnik. Guvernul va susține inițiativa unui grup de deputați, care au propus majorarea considerabilă a cheltuielilor bugetare pentru remunerarea muncii angajaților de la Curtea de Conturi.

Ministerul Finanțelor a confirmat că în acest scop au și fosta prevăzute în buget 15,6 milioane de lei, potrivit portalului Bizlaw.

INP - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un fost vicepreședinte al Curții de Conturi, prins beat la volan

Astfel, potrivit proiectului de lege, salariul președintelui urmează să fie de 4,5 salarii medii pe economie (aproximativ 24 de mii de lei), iar al vicepreședintelui — 4,3 salarii medii pe economie (circa 23 de mii de lei).

Totodată, personalului cu atribuții de audit public și celui de specialitate îi vor reveni prime lunare de până la un salariu și jumătate medii pe economie, sau 7 mii 950 de lei. Personalul tehnic al CCRM va primi sporuri de până la 0,8 din salariul mediu pe economie circa 4 mii 240 de lei.

Membrii Curții de Conturi ar urma să aibă salarii de 4,2 salarii medii pe economie (peste 22 de mii de lei).

Ce urmăresc, de fapt, autorii inițiativei?

În opinia deputaților care au semnat proiectul de lege, e nevoie ca salariile plătite la Curtea de Conturi să fie majorate deoarece asta va contribui la recrutarea și motivarea angajaților instituției Curții. De asemenea, autorii doresc să stăvilească astfel fluctuația de cadre, dar și să reducă coruptibilitatea. Amintim că președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, a informat cu puțin timp în urmă Parlamentul că, dintre cele peste 200 de locuri de muncă din cadrul instituției, sunt ocupate doar 65.

Cine urmează după cei de la Curtea de Conturi?

Guvernul a propus completarea Legii salarizării funcționarilor publici ci o prevedere ce va stabili că angajații ce au statut de funcționari publici vor putea beneficia lunar de sporuri la salariu în mărime de 100% din salariile de funcție.

Fluxul de știri
0