Coordonatorul Programului Național de Prevenire și Control al HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Iurie Climașevschi, a explicat în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova care este starea actuală a lucrurilor privind epidemia HIV/SIDA în Republica Moldova. Iurie Climașevschi susține că epidemia HIV/SIDA, privită în ansamblu, la nivel de comunitate sau de țară, de obicei, trece prin câteva etape: perioada de debut, de creștere, de stagnare și apoi de regres. Conform ultimelor date, la nivel teoretic, epidemia HIV/SIDA în țara noastră trece prin perioada de stagnare. Asta înseamnă că pe parcursul ultimilor ani, mai exact din 2014 încoace, numărul persoanelor indentificate HIV pozitive se menține în jurul cifrei de 830, nu înregistrăm o creștere a numărului de cazuri noi înregistrate. Deși ne-ar părea că este o veste bună și că următoarea etapă ar fi cea de regres, nu este chiar așa.
Faptul că, potrivit datelor inregistrate anual, nu avem o creștere a numărului de persoane infectate cu HIV, nu este neapărat un garant al stagnarii epidemiei în țară noastră. Aceste cifre sunt relative, susține expertul, întrucât, nu avem un instrument de testare anuală a tuturor cetățenilor, pentru a identifica câte persoane contactează virusul HIV în fiecare an. El susține că din numărul celor depistați HIV pozitiv anual, la prima lor testare, o mare parte au contactat virusul cu mulți ani în urmă, deci noi nu putem stabili exact câte persoane contactează virusul într-un an sau altul. Una ditre cauze ar fi și faptul că conaționalii noștri au o oarecare frică de a efectua testul HIV.
Mai multe detalii despre teama moldovenilor de testul HIV, cum are loc profilaxia în penitenciarele din țară, care sunt grupurile cu un risc sportit de infectare, aflați din interviul realizat de jurnalistul Roman Botnari.