Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon, despre politica externă a Chișinăului: Iluzii și dezamăgire

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaОтражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.
Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе. - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că politica externă promovată de actuala guvernare de la Chișinău este „o geopolitică a iluziilor" care va fi urmată de dezamăgiri

CHIȘINĂU, 27 nov — Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, consideră că summit-ul Parteneriatului Estic a confirmat că dosarul Republica Moldova se află în cel mai de jos sertar al preocupărilor Europei, potrivit unui comunicat difuzat de Președinție.

Dezamăgirea europenilor față de Chișinău este constantă

Șeful statului este de părere că „dezamăgirea europenilor față de Chișinău e constantă, iar șansele Moldovei de a se integra în UE sunt aproape egale cu zero pentru următoarele decenii".

El a mai subliniat că guvernările pro-europene de până acum au promovat o geopolitică a iluziilor.

„Dacă perspectivele integrării în UE lipsesc, înțelegem că guvernarea de la Chișinău utilizează retorica sa geopolitică antirusească nu atât pentru a deveni atractivă pentru Occident, că nu este, ci pentru a-și crea un fundal ideologic favorabil pe intern, din considerente politice și electorale", menționează Dodon.

O retorică antirusească stupidă și lipsită de sens

Potrivit lui, „retorica și geopolitica antirusească este nu doar nejustificată, ci și complet inutilă pentru relațiile cu Occidentul, este extrem de nocivă pentru dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova, deoarece creează dezbinare etnică și socială internă, prejudiciază bunele relații cu partenerii din Est, în special cu Federația Rusă".

Moldovenii sunt manipulați — UE nu vrea să se extindă

Șeful statului crede că cetățenii Republicii Moldova au fost supuși în ultimii ani unei campanii masive de manipulare, scopul acesteia fiind să demonstreze că „aderarea la Uniunea Europeană este nu doar un obiectiv realizabil, ci și că se va produce într-un viitor apropiat", iar „aceste manipulări se făceau și se fac pe fondul gravelor probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar și a mesajelor clare venite de la Bruxelles că UE nu intenționează să se extindă".

Președintele acuză guvernarea că aceasta, printr-o retorică pro-europeană falsă, încercau să ascundă o realitate tristă — că starea de lucruri a degradat și degradează continuu, că în fiecare zi Moldova se îndepărtează tot mai mult de standardele spre care pretinde că înaintează.

Ce a scos la iveală al cincilea Summit al Parteneriatului Estic?

Mai multe evenimente din ultima perioadă, inclusiv al cincilea Summit al Parteneriatului Estic, au scos în evidență faptul că Moldova este departe de UE, că la Bruxelles este conștientizată ”esența guvernării ce conduce țara la moment” și că RM nu are nicio șansă de a adera la UE, consideră liderul de la Chișinău.

Povețe pentru guvernare

În opinia lui, „guvernarea ar trebui să fie sinceră cu cetățenii RM și să renunțe la lozinci false cu caracter geopolitic", iar „sarcina primordială trebuie să fie îmbunătățarea calități vieții oamenilor, dar nu jocurile cu invocarea lozincilor geopolitice care creează iluzii și apoi dezamăgiri".

În același timp Dodon subliniază că „guvernarea este pur și simplu obligată să renunțe la pronunțata sa retorică antirusească", pentru că „revenirea la parteneriatul strategic real cu Rusia este o necesitate dictată de moment, acest lucru îl conștientizează oamenii și trebuie să îl conștientizeze și cei care la moment controlează Parlamentul și Guvernul".

Fluxul de știri
0