Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cutremur important și periculos - date controversate

© AFP 2023 / NICOLAS ASFOURI / Сейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cutremur care trage un semnal de alarmă, institutele care se ocupă de zona noastră nu cad de acord pe câteva date importante

BUCUREȘTI, 27 nov — Sputnik, D.D. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că duminică seara, la ora 21:01:31, a avut loc un cutremur în Bulgaria, în apropiere de capitala Sofia. Datele INFP sunt: magnitudine de 4.5 grade pe scara Richter, iar adâncimea de producere de 2 kilemetri.

Deci, un cutremur de suprafață, cu magnitudine ridicată, peste nivelul seismului care a făcut victime anul trecut în Italia.

© Photo : infp.ro / Cutremur in Bulgaria, harta, captura ecran
Cutremur in Bulgaria, harta, captura ecran - Sputnik Moldova
Cutremur in Bulgaria, harta, captura ecran

Seismul din Bulgaria nu a făcut victime sau pagube materiale, dar, anunță presa, în unele orașe au pornit alarmele de avertizare.

Pe de altă parte, Global Disaster Alert and Coordination System (GDACS), un organism creat prin colaborarea ONU, a Comisiei Europene și a unor centre internaționale pentru prevenirea dezastrelor, anunță o magnitudine de 4.6 pe Richter, iar adâncimea de 11,22 km.

În raportul prezentat de GDACS se face o estimare a numărului persoanelor expuse, de aici rezultând cifra de 1.550.000 de oameni pe o rază de 100 de kilometri — capitala, Sofia, fiind la doar 84 de km de epicentru.

În fine, Centrul Seimologic Europa Mediterana afirmă că magnitudine a fost de doar 4.2 pe scara Richter, inițial fiind estimată la 4.4. Și adâncimea diferă, epicentrul fiind situat, conform centrului european, la 20 kilometri adâncime, transmite presa bulgară.

Să mai menționăm că, tot în zona platoului balcanic, a avut loc un alt seism de suprafață, cu doar câteva ore înainte.

Duminică, la ora 13:04:20, a avut loc un cutremur în Serbia, cu magnitudinea 2.2 grade pe scara Richter și situat la o adâncime de 2.8 kilometri.

Fluxul de știri
0