CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik, Maria Șustrova. Occidentul este amenințat de o „realitate apocaliptică", a declarat zilele acestea patriarhul Kirill în fața primatului Bisericii Anglicane, Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Portal Welby.
„Ceea ce observăm astăzi în țările occidentale este cu mult mai îngrozitor decât ceea ce s-a întâmplat cu biserica în URSS. are loc ateizarea oamenilor. Dumnezeu este izgonit din viața omului. Este ignorată legea divină. Mai cu seamă este devastator faptul că ignoranța îmbracă formula legii de stat. Dacă oamenii vor fi impuși prin lege să comită păcate sau să se solidarizeze cu ele, înseamnă că intrăm într-o realitate apocaliptică", a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Statistica confirmă: numărul enoriașilor Bisericii Anglicane, care are statut de biserică de stat în Marea Britanie, descrește continuu: doar 1,4% din populația țării îi rămân fideli. Însuși Arhiepiscopul de Canterbury recunoaște că este nevoit să țină piept „culturii anticreștine". Ateizarea este deosebit de pronunțată în rândurile tinerilor. Astăzi, trei din patru persoane cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani afirmă că nu cred în Dumnezeu.
Statistică îngrijorătoare
Se pare că în Occident au aceeași soartă și alte confesiuni creștine. Și, deoarece întreținerea lăcașelor de cult costă scump, bisericile și catedralele din întreaga Europă sunt închise, fiind arendate sau cumpărate pentru proiecte comerciale.
Conform datelor publicației protestante „Evangelical Focus", Biserica Anglicană este nevoită să închidă anual aproape 20 de biserici. Astăzi în Danemarca circa 200 de biserici sunt părăsite sau nu sunt frecventate. În Germania Biserica Catolică își pierde pozițiile: în ultimii ani au fost închise peste 500 de biserici. Însă cea mai critică situație este în Olanda unde catolicii riscă să piardă în timpul apropiat două treimi din cele 1600 de lăcașe de cult, iar protestanții — circa 700 de parohii.
Bar în altar
Însă persoanele cu spirit întreprinzător nu lasă lăcașele pustii să se piardă. Au dispărut luteranii din Magdeburg? Atâta pagubă. Antreprenoarea Katrin Riffemberg a cumpărat catedrala lor pustie și a deschis acolo un restaurant. Despre menirea de altă dată a clădirii vorbește doar denumirea acesteia: „Biserica".
Acum în altar a fost instalată o tejghea pentru bar, iar în locul băncilor pentru enoriași stau mese. Din podoabele de interior ale catedralei a rămas doar statuia aurită a unui înger.
Skateboard catolic
Biserica catolică din orașul olandez Arnhem a făcut eforturi disperate să atragă enoriașii cedând catedrala „Sf. Iosif" skateboardiștilor. Câțiva ani la rând amatorii acestui sport mânau în viteză printre statuile mărețe de altă dată ale îngerilor și cea a lui Iisus. Însă la începutul lui octombrie rampa din biserică a trebuit să fie închisă, deoarece clădirea a ajuns în stare avariată.
Scateboardiștii povestesc că uneori în catedrală intrau persoane în etate și se indignau că lăcașul nu este utilizat conform destinației. Tinerii însă replicau spunând că bătrânii, chipurile, ei înșiși nu frecventau biserica dată.
Bine ați venit la circ
În orașul britanic Bristol biserica ajunsese în stare de delăsare. Însă clădirea nu a rămas multă vreme fără stăpân. În curând, aici, a fost deschisă școala de circ „Circomedia". Acum echilibriștii își șlefuiesc măiestria chiar sub bolțile catedralei. Dacă e să dai crezare site-ului „Circomedia", uneori tot aici au loc și reprezentații.
Să intrăm în păcat?
Scoțienii au mers și mai departe. În biserica luterană din Edingurg, rămasă fără stăpân, a fost deschis la scurt timp un club de noapte și un pub. Noii proprietari nu prea și-au frământat mintea cu denumirea localului și i-au zis simplu: „Sin", adică, „Păcatul". Iar în geamul aflat de asupra ușii de la intrare ingenioșii stăpâni au atârnat o pancartă cu un înger decăzut.
Începem spectacolul
În orașul britanic Bedford a rămas pustie catedrala Sf. Luca de pe strada Sf. Petru. Iar acum acolo s-a instalat un teatru pe al cărui site scrie că încăperea a fost adaptată și transformată în sală de spectacole pentru 282 de persoane, un studio pentru 50 de locuri, plus un bar încăpător.
Mănăstire cu trei stele
În Pittsburg (SUA) s-a ruinat o mănăstire benedictină. Acum acolo se află hotelul Priory. Drept că deocamdată localul nu se poate lăuda cu oferte de lux, având categoria de trei stele.
Localuri horror
„Aceasta este tragedia Occidentului care se desfășoară sub ochii noștri. Este o tragedie: îndepărtarea de credință, renunțarea la valorile care au format cultura noastră europeană în sensul larg al cuvântului. Nu putem privi indiferenți la toate acestea. Nu putem să tacem când vedem cum o parte din lumea noastră, care a fost întotdeauna purtătoarea spiritului creștin, s-a îndepărtat de credința în Dumnezeu și își cultivă în mod artificial valori străine de care cu siguranță că nu are nevoie", afirmă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Aleksandr Volkov.
Anume din acest motiv, Patriarhul Kirill, ca om de cultură europeană, ne îndeamnă cu îngrijorare și cu durere să luăm aminte la tot ceea ce se întâmplă în momentul de față.
„Aceasta este nu doar tragedia unor țări concrete, ci a întregii contemporaneități. Dacă nu ne vom opri, riscăm să cădem în bezna din care nu vom mai ieși niciodată. Acestea nu sunt „show horror", ci o realitate evidentă pentru oricare creștin", a punctat slujitorul bisericii.
Sursa: RIA Novosti