Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce azi îl pomenim de bine pe fostul președinte Nicolae Timofti – VIDEO

© Facebook / Dorin GalbenNicolae Timofti
Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Abonare
Din 2016, Nicolae Timofti nu mai este președinte al Republicii Moldova și de atunci până acum nici măcar un cetățean moldovean nu a regretat că cel care a fost poreclit în popor "rața mută" nu se mai află la cârma țării noastre.

Astăzi însă mulți dintre conaționalii noștri l-au pomenit de bine și cu mult respect pe fostul președinte Nicolae Timofti, având ocazia să constate că, în cei patru ani de mandat, acesta a făcut și fapte bune. E adevărat, nu multe, dar oricum…

După cum cunosc toți, astăzi s-a stins din viață marea actriță Stela Popescu, care a fost atât de îndrăgită și iubită de public atât în dreapta, cât și în stânga Prutului. Apoi, anume cu acest regretabil și trist prilej lumea și-a adus aminte de fostul președinte Nicolae Timofti. Și asta pentru că în data de 9 iunie 2016, președintele de atunci al Republicii Moldova Nicolae Timofti i-a conferit Stelei Popescu titlul onorific „Artist al Poporului".

Iată ce scria serviciul de presă al aparatului președintelui cu privire la decretul pe care Timofti l-a semnat la acea dată.

"Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, a semnat, astăzi, 9 iunie a.c., decretele prin care doamnelor Stela Popescu și Tamara Buciuceanu-Botez, actrițe de teatru și film din România, originare din Basarabia, le-a fost conferit titlul onorific „Artist al Poporului".

Distincțiile de Stat au fost acordate doamnelor Tamara Buciuceanu-Botez și Stela Popescu, în semn de apreciere pentru meritele deosebite în promovarea artei teatrale și cinematografice, succese remarcabile și contribuție substanțială la dezvoltarea relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova".

Vom menționa că Stela Popescu s-a născut în data de 21 decembrie 1935, în satul Slobozia Hodorogea, Orhei, într-o familie de profesori. După intrarea Basarabiei în componența URSS, Stela s-a refugiat împreună cu mama ei la Brașov, iar tatăl ei a fost deportat în Siberia.

Stela Popescu a meritat pe deplin titlul onorific „Artist al Poporului" și nu doar pentru faptul că s-a născut în stânga Prutului, ci, în primul rând, pentru că a fost o mare artistă.

Când stai să socotești câte medalii, ordine și distincții au dat președinții Republicii Moldova de la Mircea Snegur încoace și de câte ori acestea le-au revenit unor mediocrități, ca să nu spunem mai rău, atunci realizezi că, cu adevărat, în acest caz Timofti a făcut o faptă cu adevărat bună.

Cu toții o ținem minte pe Stela Popescu în memorabilele ei roluri din filme. Unii dintre noi au văzut-o și pe scenă, acolo unde dat dovadă de același talent și pasiune. Eu țin minte că pe când eram elev, cred că atunci Republica Moldova încă nu-și proclamase Independența, Stela Popescu a susținut un spectacol împreună cu Alexandru Arșinel, la casa de cultură din comuna Vărzărești, Nisporeni. A fost un spectacol de zile mari. Sala, în care încăpeau câteva sute de spectatori, era arhiplină. A fost o seară plină de emoții, zâmbete și fericire, pe care Stela Popescu le-a adus consătenilor mei.

Dumnezeu să o odihnească!

Fluxul de știri
0