Dosarul Kennedy: De ce SUA intenționau să cumpere avioane sovietice?

© Sputnik / Ю. Кравчук / Accesați arhiva multimediaСамолет МИГ-17 взлетает с аэродрома
Самолет МИГ-17 взлетает с аэродрома - Sputnik Moldova
Abonare
Dosarul recent făcut public despre asasinarea fostului președinte american J. F. Kennedy include un document ce dezvăluie planurile secrete ale guvernului SUA de a cumpăra sau de a construi avioane sovietice în scopul de a pune în mișcare atacuri false asupra Washingtonului și aliaților.

CHIȘINĂU, 23 noi — Sputnik. Washingtonul se pregătea să-și lanseze pretextul necesar pentru a lansa un război împotriva Moscovei și aliaților săi, scrie Sputnik International.

Potrivit documentului parțial declasificat, o întâlnire din 22 martie 1962 la care a participat un comitet special din administrația Kennedy, însărcinat cu răsturnarea guvernului cubanez, a inclus o discuție cu privire la diferitele posibilități de obținere a unor avioane sovietice.

Artur Crețu - Sputnik Moldova
(VIDEO) Avionul din Republica Moldova care a cucerit România

Din Grupul SGA făceau parte procurorul general Robert Kennedy, directorul CIA John McCone, consilierul pentru securitatea națională McGeorge Bundy și președintele șefului comitetului general Lyman Lemnitzer. De asemenea, mai făceau parte din grup secretarul de stat Dean Rusk și președintele Kennedy.

Fragmentul documentului conține o listă a diferitelor avioane sovietice, inclusiv MiG-17 și MiG-19, precum și a transportatorului militar Il-14. Documentul conține și suma de bani care ar fi necesara pentru a le produce. Documentul explică de ce sunt de dorit avioanele sovietice, inclusiv posibila utilizare a acestora pentru a organiza atacuri false de pavilion împotriva SUA pentru a justifica un răspuns militar american.

"Există posibilitatea ca o astfel de aeronavă să poată fi folosită într-o operațiune de înșelăciune menită să confunde avioanele inamice în aer, să lanseze un atac surpriză împotriva instalațiilor inamice sau într-o operațiune de provocare în care aeronava sovietică pare să atace instalațiile americane sau prietene pentru a oferi o scuză intervenției SUA", se arată în document.

În cele din urmă, fragmentul explică faptul că "dacă avioanele urmau să fie folosite în astfel de operațiuni ascunse, ar fi preferabil să le fabricăm în Statele Unite".

Nu este clar dacă documentul a fost conectat la operațiunea Northwoods, o operațiune propusă de Pentagon și șefii comuniștilor, care solicită CIA și altor agenții să organizeze atacuri teroriste împotriva unor obiective civile și militare americane și să învinuiască guvernul cubanez, justificând astfel un război împotriva Cubei.

Potrivit istoricului politic american Robert Dallek, ideea din cadrul administrației Kennedy de a produce sau de a obține altfel aeronava sovietică a fost extrasă de către directorul CIA, McCone.

Fluxul de știri
0