Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Apeductele și sistemele de canalizare din Moldova sunt administrate dezastruos

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaActivitatea serviciilor comunale
Activitatea serviciilor comunale - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea de Conturi a Republicii Moldova a constatat deficiențe mari în domeniul gestionării sistemelor de apeduct și canalizare în toată țara

CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik. Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a verificat modul în care întreprinderile din domeniul aprovizionării cu apă și canalizare, precum și autoritățile administrației publice locale și centrale responsabile de acest domeniu își onorează obligațiunile, iar concluzia instituției este că situația în acest domeniu este foarte proastă.

Tudor Puiu - Sputnik Moldova
Șobolanii ar putea ajunge în apartament prin sistemul de canalizare

Auditul CCRM arată că fondatorii întreprinderilor din domeniu „nu au dirijat eficient serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare și nu au întreprins acțiuni concrete îndreptate la supravegherea activității economico-financiare a întreprinderilor, iar organele de conducere ale acestora nu și-au realizat integral competențele statutare și nu au contribuit la eficientizarea activității economico-financiare a întreprinderilor".

CCRM anunță că a identificat și „punctele slabe, care au generat impedimente semnificative în realizarea principiilor eficienței și eficacității serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare". Este vorba despre alocarea de resurse, fără ca asta să asigure atingerea obiectivelor strategice în domeniu. Astfel, atât întreprinderile ce prestează servicii în domeniul apei și canalizării, dar și autoritățile administrației publice locale și centrale, au aplicat cu abateri grave cadrul legal și normativ în domeniu.

Sergiu Tofilat - Sputnik Moldova
Tofilat: Republica Moldova riscă să rămână fără apă

Totodată, CCRM a depistat „lipsa unor politici exhaustive şi a reglementărilor de rigoare aferente administrării patrimoniului public per ansamblu, cumulat cu un management corporativ și financiar nesistemic, care nu este orientat spre obținerea de rezultate și eficiență".

Potrrivit Curții, nici tarifele pentru serviciile de aprovizionare cu apă și pentru sistemele de canalizare din țara noastră nu corespund cu cheltuielile reale suportate, iar această realitate este „cauzată și de lipsa unei evidențe contabile conforme a cheltuielilor și veniturilor pe fiecare tip de serviciu prestat".

CCRM le recomandată autorităților să implementeze fără echivoc măsurile de rigoare aferente reformării managementului serviciilor publice de aprovizionare cu apă și de canalizare.

Fluxul de știri
0