Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bălan: În septembrie, Moldova a fost traversată de un nor radioactiv

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediaРадиация оборудование
Радиация оборудование - Sputnik Moldova
Abonare
Vicedirectorul Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice, Ionel Bălan, a confirmat într-un interviu în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că, în septembrie, în aerul atmosferic din Moldova, a fost înregistrată o creștere bruscă a concentrației de ruteniu-106

CHIŞINĂU, 22 — Sputnik. Recent, RIA Novosti a anunțat că Departamentul German pentru Protecție Radiologică a detectat, în perioada 29 septembrie — 3 octombrie, deasupra Europei, urme de ruteniu-106, într-o concentrație nepericuloasă pentru populație.

Закат - Sputnik Moldova
Europa, acoperită de un nor radioactiv colosal. Ce spun specialiștii

Indicatorii înregistrați în Germania oscilau în diapazonul 10 — 100 miliBq (Becquerel) la un metru cub de aer. Cel mai ridicat nivel — 145 miliBq — a fost înregistrat pe data de 30 septembrie la București.

Emisia necontrolată în atmosferă a izotopului radioactiv s-ar fi putut produce în timpul prelucrării combustibilului radioactiv utilizat sau la producerea surselor de radionuclizi. Sursa emisiei de ruteniu urmează să fie elucidată.

Comentând apariția deasupra Europei a norului radioactiv, directorul adjunct al Agenției Naționale de Reglementare a Activității Nucleare și Radiologice Ionel Bălan a comunicat că ruteniul-106 a fost detectat și în Moldova.

„Noi, într-adevăr, am constatat prezența ruteniului-106 în Moldova. O creștere bruscă a fost înregistrată la sfârșitul lunii septembrie", a spus expertul.

Potrivit acestuia, inițial savanții au crezut că rezultatele probelor sunt greșite și au decis să mai verifice o dată. Următoarele probe au avut o concentrație mai mică de radionuclizi. De aceea informația referitoare la norul radioactiv care a traversat Moldova nu a fost făcută publică.

Potrivit lui, concentrația de ruteniu-106 din probele luate la Chișinău nu depășea limita concentrației admisibile, astfel încât acest fapt nu poate nicidecum influența asupra stării de sănătate a oamenilor.

Fluxul de știri
0