CHIȘINĂU, 20 nov — Sputnik, Nicu Goncear. Situația lui Dorin Chirtoacă este stranie și pesimistă după scrutinul de ieri, care, la prima vedere, arată ca un eșec al socialiștilor. Pe de altă parte, pentru Silvia Radu totul abia începe, iar cariera acesteia de edil-șef (fie și interimar) al capitalei abia acum începe cu adevărat.
În pofida așteptărilor multora ca Dorin Chirtoacă să revină la cârma capitalei, după ce referendumul de revocare a sa a eșuat, acest lucru nu se va întâmpla. Și chiar dacă unii cred că Silvia Radu nu va mai fi primar general interimar, de fapt ea abia acum își începe cariera politică fulminantă.
Dorin Chirtoacă poate să nu se afle în arest, dar dosarul penal în care el este cercetat se află pe rol și procurorii nu au nici un temei să creadă că liberalul nu se va folosi de funcția sa pentru a ascunde probe sau a influența unii martori. Astfel, procurorii vor cere ca el să fie în continuare suspendat din funcție și, ca să nu fugă din țară, el ar putea fi ținut încă cel puțin un an sub control judiciar.
Asta înseamnă că Chișinăul are nevoie de primar general interimar. Din clipa în care a devenit clar că în Capitală nu vor avea loc alegeri locale anticipate pentru funcția de primar, democrații pot să implementeze pe deplin planul de promovare a imaginii Silviei Radu. Aceasta se va bucura în activitatea sa de tot sprijinul Guvernului și va avea la dispoziție toată expertiza pe care i-o poate oferi PDM-ul — atât în domeniul administrativ, cât și în ceea ce ține de Public Relations.
Socialiștii, aparent, au suferit un eșec. Dar faptul că aproape 90 la sută dintre cei care au participat la referendum au susținut inițiativa PSRM este, totuși, o victorie. Întrebarea serioasă la care trebuie să răspundă echipa PSRM ține de incapacitatea acestei formațiuni de a mobiliza la votare suficienți oameni. Mai mult, socialiștii nu au reușit să scoată în față o figură de care chișinăuienii să-și lege speranța într-un viitor mult mai bun.
Încă un aspect extrem de important — oamenii nu au ieșit la votare pentru că nu mai cred în valoarea votului lor. Ei sunt siguri că doar politicienii au de câștigat chemându-i la urne. Asta înseamnă că absenteismul electoral în Moldova devine o tendință ce se accentuează de la un scrutin la altul.
Referendumul de ieri este o lecție dură și valoroasă pentru toate partidele. Acest exercițiu oferă multe sugestii pentru viitoarele campanii electorale. Vor reuși cei care vor trage cele mai pertinente concluzii.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.