Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorii aleg, astăzi, noi membri ai Consiliului Superior al Procurorilor

© Sputnik / Мирослав РотарьAdunarea Generală a Procurorilor Генеральное собрание прокуроров
Adunarea Generală a Procurorilor Генеральное собрание прокуроров - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii din toată țara s-au convocat la Chișinău în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, care are loc în fiecare an

CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. Procurorii din toată țara s-au convocat vineri, 17 noiembrie, la Adunarea Generală anuală a Procurorilor.

Necesitatea convocării Adunării Generale a Procurorilor vine ca urmare a expirării, pe 19 decembrie, a mandatelor a șase din totalul celor 12 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Este vorba despre mandatele lui Remus Moroz, Eduard Maşnic, Vasile Stoinov, Ruslan Popov, Viorel Tureac, inclusiv a președintelui CSP, Mircea Roşioru.

Генеральное собрание прокуроров - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ziua și locul unde se vor aduna toți procurorii din Moldova

În cadrul Adunării Generale a Procurilor vor fi aleși noi membri ai CSP. Potrivit legislației naționale, candidaţii la funcţia de membru al CSP trebuie să se bucure de o reputaţie ireproşabilă şi să fie o autoritate recunoscută în domeniile lor de activitate. Nu pot fi membri ai CSP procurorii care au sancţiuni disciplinare nestinse şi persoanele care au fost declarate vinovate de comiterea unei infracţiuni. 

Astfel, în baza dosarelor depuse, Comisia de organizare a alegerilor procurorilor în Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat lista candidaţilor care întrunesc condiţiile de a fi aleşi în calitate de membri ai CSP. Aceştia sunt: Eduard Varzar — adjunctul procurorului-şef al Procuraturii Anticorupţie, Angela Motuzoc — adjunctul-interimar al procurorului-şef al Procuraturii Municipiului Chişinău; Inga Furtună — procuror în Secţia Combatere Tortură în cadrul Direcţiei Urmărire Penală şi Criminalistică a Procuraturii Generale; Adrian Bordianu — procuror-şef al Procuraturii Criuleni; Sergiu Creţu — procuror-şef interimar al Procuraturii raionului Râşcani; Andrei Roşca — procurorul-şef al Procuraturii Rezina; Ina Fencovschi — adjunctul procurorului-şef al Procuraturii Briceni și Constantin Şuşu — procuror în Procuratura Sângerei.

Potrivit prevederilor legale, mandatul membrilor aleşi ai CSP este de 4 ani, iar aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia de membru al Consiliului Superior al Procurorilor două mandate consecutiv. 

Procurorii aleşi în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor se detaşează din funcţie pe durata exercitării mandatului.

Potrivit noii Legi cu privire la Procuratură, Consiliul Superior al Procurorilor este un organ independent, cu statut de persoană juridică, format în vederea participării la procesul de constituire, funcționare și asigurare a autoadministrării sistemului Procuraturii. Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenței și imparțialității procurorilor.

Fluxul de știri
0