Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

El omoară anual circa 6000 de moldoveni, tu poți fi în siguranță dacă știi asta

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaFumător
Fumător - Sputnik Moldova
Abonare
Cu ocazia marcării la 16 noiembrie a Zilei Naționale de renunțare la fumat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) face eforturi susținute pentru a sensibiliza populația cu privire la consecințele fumatului

CHIȘINĂU, 16 nov — Sputnik. Potrivit MSMPS, în ultimii ani se atestă creșterea și prevalența bolilor, în cazul cărora fumatul este factorul de risc predominant.

Astfel, fumatul este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare, cancerului pulmonar, bolilor respiratorii obstructive cronice etc.

Smoking - Sputnik Moldova
Societate
Crezi că fumatul te face mai fericit? Descoperirea uluitoare a savanţilor

Anual, se înregistrează circa 5-6 mii de decese (cca. 12-14% din totalul deceselor) din cauza bolilor condiționate de consumul tutunului, inclusiv peste 60% dintre decese se înregistrează la persoanele în vârsta apte de muncă, mortalitatea în rândul bărbaților fiind de 2 ori mai mare decât printre femei.

Totodată, ministerul de resort subliniază că „beneficiile renunțării la fumat sunt destul de motivante ca să optăm pentru un mod de viață sănătos".

MSMPS amintește că „la 1 an de la stingerea ultimei ţigări riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul unui accident vascular cerebral este la fel de mic ca în cazul unui nefumător; la 5 ani de la fumarea ultimei ţigări riscul de cancer bucal, laringian sau de esofag se reduce cu 50% în plus, funcţia cardiovasculară poate fi comparată cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată; la 10 ani de la stingerea ultimei ţigări riscul de cancer pulmonar scade cu 30-50%".

Cu această ocazie, ministerul de resort va organiza o serie de evenimente în scopul promovării modului de viață fără tutun.

Fluxul de știri
0