Parlamentul UE a dat start procedurii de sancționare a Poloniei

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaManifestație publică în Varșovia cu ocazia Zilei Independenței Poloniei
Manifestație publică în Varșovia cu ocazia Zilei Independenței Poloniei - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul European a adoptat o rezoluție ce prevede declanșarea mecanismului de aplicare de către UE a unor sancțiuni împotriva Poloniei

CHIȘINĂU, 15 nov — Sputnik. Pentru adoptarea rezoluției de punere în aplicare a mecanismului de sancționare a Poloniei au votat 438 de deputați ai Parlamentului UE, iar împotrivă — 152.

În document se menționează că Parlamentul European consideră că situația din Polonia este riscantă.

Marș de Ziua Independenței în Polonia - Sputnik Moldova
Exclusiv: Află adevăratul motiv de ce au ieșit 100 de mii de polonezi în stradă

Riscurile la care se referă documentul vizează „încălcarea serioasă a valorilor prevăzute în articolul 2 al Acordului privind Uniunea europeană".

Parlamentul European a împuternicit comitetul său pentru drepturi civile, justiție și afaceri interne să elaboreze un raport concret în baza căruia să fie propusă spre votare o propunere în adresa Consiliului European, pentru ca acesta să acționeze în consecință.

Dacă deputații europeni vor decide să aplice articolul 7 din Acordul privind UE, atunci Polonia ar putea fi lipsită de dreptul de vot în Consiliul European.

Anterior, Comisia Europeană a decis să aplice sancțiuni față de Polonia, în cazul în care aceasta va adopta noi legi „ne-euroconforme" privind justiția.

Fluxul de știri
0