CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Proiectul de lege cu privire la schimbarea buletinelor de identitate și pașapoartelor moldovenești a fost avizat, miercuri, de Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Din cei nouă membri ai comisiei, cinci au votat pro, iar patru s-au abținut.
În cadrul dezbaterilor asupra proiectului, deputații i-au adresat unuia din autorii proiectului, democratul Constantin Țuțu, mai multe întrebări. Una dintre nedumeririle parlamentarilor s-a referit la propunerea de a exclude din actele de identitate moldovenești indicarea grupei sanguine a deținătorului de buletin de identitate sau pașaport.
”De ce a fost nevoie să excludeți grupa sanguină? În cazul calamităților în masă, te poți orienta ce grupă de sânge are fiecare victimă”, a menționat președintele comisiei Vladimir Hotineanu.
Autorul proiectului a făcut referire la experiența internațională.
La fel de succint a răspuns Țuțu și la întrebarea de ce se propune excluderea termenului de naționalitate din pașaport și buletin.
”Dacă deține pașaport moldovenesc deja este cetățean”, a răspuns Țuțu.
Vladimir Hotineanu a propus continuarea dezbaterilor pe acest proiect în plenul forului legislativ.
Potrivit inițiativei legislative, semnată de șapte deputați democrați, din buletinul de identitate, pașaport, pașaportul diplomatic și pașaportul de serviciu va fi exclusă mențiunea cu privire la grupa sanguină.
O altă schimbare care este propusă în actele de identitate se referă la semnătura titularului.
Din actele de identitate va fi exclus și cuvântul ”naționalitate”. Potrivit autorilor proiectului, termenul de ”naționalitate” este utilizat cu sensul de cetățenie și are un caracter confuz.
Deputații mai propun extinderea termenului de valabilitate al pașaportului cetățeanului Republicii Moldova de la 7 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani, deoarece acestea sunt mai puțin expuse modificărilor fiziologice de maturizare.
Modificările în actele de identitate se mai referă la redarea completă a noțiunii numărului de identificare de stat al persoanei fizice, la buletinul de identitate provizoriu, autoritatea care eliberează actele de identitate, obligativitatea eliberării buletinelor de identitate.