Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La început de săptămână, două cutremure de mare adâncime la hotarul țării

© AFP 2024 / Richter magnitude scaleEarthquake
Earthquake - Sputnik Moldova
Abonare
Cutremure în zona de foc a României, dar și într-un areal în care nu au mai fost în ultima vreme cutremure remarcabile

CHIȘINĂU, 13 nov — Sputnik. Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că, în această noapte, au avut loc două cutremure în zona seismică Vrancea, dar și în bazinul Mării Negre.

Astefel, la miezul nopții, la ora 23:59:30, a avut loc un cutremur în judetul Vrancea, în apropierea localității Andreiașu. Magnitudinea se înscrie în parametrii normali, 2.8 grade pe scara Richter, adâncimea de producere fiind de 129.3 kilometri.

© Photo : infp.roCutremur în Vrancea
Cutremur în Vrancea - Sputnik Moldova
Cutremur în Vrancea

La aproape o oră a avut loc în același județ un alt seism, în cea mai dinamică zonă a acestei perioade, de lângă localitatea Năruja. La ora 00:53:53 s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 2.5 grade pe scara Richter, adâncimea fiind de 70.2 kilometri.

Cu toate că și acest seism este în paradigma normalității zonei, este de remarcat această succesiune rapidă a două seisme cu epicenter apropiate, după toate probabilitățile cel de-al doilea nefiind o replică.

Cel mai important cutremur din ultimele 24 de ore a avut loc în platoul Mării Negre, mai aproape de peninsula Crimeea. Cutremurul a avut loc la 14:58:30 și a avut magnitudinea de 3.5 grade pe scara Richter, cea mai puternică din ultima perioadă în arealul respectiv. Adâncimea a fost de 10 kilometri.

© Photo : infp.roCutremur în Marea Neagră
Cutremur în Marea Neagră - Sputnik Moldova
Cutremur în Marea Neagră

Independent de zonele seismice din țara noastră, aseară a avut loc un puternic seism în kurdistanul irakian, magnitudinea fiind de 7.2 pe scara Richter, cutremurul fiind urmat și de replici.

Fluxul de știri
0