Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

(FOTO) Domnitorul Dimitrie Cantemir, omagiat la Moscova - detalii

© Photo : Facebook / Dodon IgorLa Mosciva a avut loc inaugurarea monumentului în cinstea domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir
La Mosciva a avut loc inaugurarea monumentului în cinstea domnitorului Moldovei, Dimitrie Cantemir - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele moldovean, Igor Dodon, împreună cu soția sa Galina, au participat duminică la Moscova la inaugurarea monumentului închinat domnitorului Țări Moldovei, Dimitrie Cantemir.

CHIȘINĂU, 12 nov — Sputnik. Duminică, la Moscova a avut loc inaugurarea monumentului dedicat domnitorului Țării Moldovei, Dimitrie Cantemir. Președintele Igor Dodon a mulțumit autorităților ruse pentru omagiul adus domnitorului.

”La Moscova a avut loc ceremonia oficială de inaugurare a monumentul lui Dimitrie Cantemir. Autori ai acestei capodopere sunt celebrii maeştri ruşi, sculptorul Konstantin Konstantinov şi arhitectul Veaceslav Buhaev. Am exprimat recunoştinţă Guvernului Moscovei pentru că a oferit posibilitatea ca monumentul să fie instalat în acest loc pitoresc, iar maeştrilor — pentru munca lor”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Președintele moldovean a vizitat muzeul-rezervaţie „Ţariţîno", care, potrivit lui, are o ”legătură directă cu viaţa domnitorului nostru, ilustrul savant şi om politic, Dimitrie Cantemir”. El a adăugat că pe vremuri, aici era amplasat satul Ciornaia Griazi, pe care ţarul rus, Petru I, i l-a dăruit lui Cantemir după campania de la Prut.

Totodată, Igor Dodon a vizitat Biserica Icoanei Maicii Domnului „Izvorul Dătător de Viață", care a fost ctitorită de Dimitrie Cantemir, iar una din capelele Bisericii poartă hramul Sfântului Dimitrie de Solun — ocrotitorul ceresc al domnitorului Moldovei. Pe lângă Biserică activează un centru de misionari, care oferă asistență celor ajunși la mari greutăți și desfășoară mai multe activităţi de binefacere.

”Am fost profund impresionat de măreţia şi monumentalismul acestor locuri de o frumusețe rară. Muzeul-rezervaţie de stat "Ţariţîno" este o perlă în șirul complexelor cultural-istorice din Rusia, valoarea căruia este confirmată de fluxul neîntrerupt de turişti, doritori de a savura atmosfera enigmatică şi luxoasă a vieţii pe care o duceau împărţii ruşi”, a subliniat Dodon.

Președintele moldovean și-a exprimat speranța că relațiile moldo-ruse, care s-au consolidat pe parcursul veacurilor, se vor fortifica și se vor dezvolta spre binele ambelor popoare.

Fluxul de știri
0