Polițiștii sectorului Centru din cadrul Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău au identificat şi reţinut un individ în vârstă de 25 de ani, originar din raionul Ialoveni, fiind bănuit de furtul a unor grile metalice de canalizare pluvială, în valoare de peste 10 000 de lei. Furtul a avut loc la sfârșitul lunii septembrie curent, fiind semmnalat cazul de către persoanele responsabile de exploatarea şi gestiunea fântânilor de canalizare.
Poliția Capitalei anunță că oamenii legii au reușit să stabilească toate circumstanțele comiterii infracțiunii. Și anume, bănuitul le-ar fi demontat pe timp de noapte şi le-ar fi transportat ulterior la un punct de colectare a metalului uzat cu scopul comercializării grilelor din metal.
Individul este cercetat penal pentru furt în stare de libertate şi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 13 000 de lei la 27 000 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.
Poliția Capitalei mai anunță că forţele de ordine au stabilit agentul economic care a cumpărat grilele furate, fiind ridicate conform procedurii. Și culmea, "administrația întreprinderii care a procurat aceste obiecte furate a fost avertizată".
Vom nota că, de-a lungul anilor, în Chișinău, au fost semnalate nu zeci, ci sute de cazuri în care hoții au furat grile metalice, dar mai ales capace de fontă de la gurile de canalizare, precum și alte piese feroase ale sistemului de evacuare a apei pluviale sau canalizare. Multe dintre acele capace erau foarte scumpe, având și o reală valoare istorică, dat fiind că au fost produse încă în perioada Imperiului Rus, la celebre uzine din Rusia. Sputnik.md a scris în repetate rânduri despre aceste furturi.
Dar lucrul acesta s-a întâmplat pentru că întreprinderile de colectare a fierului uzat sunt nu doar principalii beneficiari ai acestor furturi, ci și complicii hoților respectivi. În cazul în care acestea ar refuza să cumpere astfel de articole sau ar solicita acte prin care vânzătorii să poată proba că grilele sau capacele sunt ale lor, și nu bunuri publice, atunci nimeni nu le-ar mai fura. Hoții nu ar avea unde să le vândă, iar ei le fură anume pentru a câștiga un ban, că nu pot să le topească și să le folosească în alte scopuri.
Este exact aceeași schemă ca și în cazul roților furate de la mașinile parcate pe străzile orașului. Dacă atelierele de reparație a mașinilor, stațiile de vulcanizare ar refuza să cumpere aceste roți furate, atunci nimeni nu le-ar mai fura.
Este simplu ca bună ziua. Clar pentru toată lumea. Doar pentru poliția noastră este mai puțin clar. Unii spun că, de fapt, în acest domeniu activează rețele criminale întregi, care își au oamenii lor nu doar în punctele de colectare a fierului uzat, în rândul hoților care operează noaptea pe stradă, dar și în rândurile polițiștilor, care au grijă ca acestor grupuri criminale să le meargă din plin businessul. Iar uneori mai este jertfit câte un hoț mărunt și prăpădit, care iată este încătușat și dus la sectorul de poliție.
Să mai dăm un citat din comunicatul de presă al Poliției Capitalei: "Poliţia Capitalei solicită tuturor agenţilor economici de a informa serviciul 902 atunci când au sesizat cazuri analogice".
Deci, poliția îi roagă pe agenții economic să nu devină complici la furt, să-i denunțe pe cei cu care ei sunt parte la furt și să renunțe la profiturile pe care le au în urma complicității la această mare hoție. Frumos!. Asta în loc să-i tragă la răspundere penală!
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.