Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Protecționism economic: Dodon vrea revizuirea Acordului de Liber Schimb cu UE

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон / Preşedintele Igor Dodon
Президент Игорь Додон / Preşedintele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova consideră că revizuirea Acordului de Liber Schimb și revenirea la un regim de comerț asimetric cu Uniunea Europeană este în interesul național al Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 7 nov — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a anunțat, în cadrul întrevederii cu comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, intenția de a revizui Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană și să revenim la un regim comercial asimetric.

"…în structura exporturilor ar fi bine să existe mult mai multe produse și servicii cu valoare adăugată, care ar ajunge pe piața europeană. Am subliniat faptul că, vizavi de mai multe grupuri și categorii de produse, trebuie să revizuim Acordul de Liber Schimb și să revenim la regimul de preferințe comerciale autonome, respectiv la comerțul asimetric cu Uniunea Europeană", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a mai menționat că peste 70 la sută din producția sectorului agroindustrial este exportată în prezent pe piața Federației Ruse și a statelor CSI, iar perspectiva exportului pe piața UE este una incertă. Astfel, revizuirea acordului în acest sens va permite creșterea substanțială a capacităților interne de producere, inclusiv de export.

Totodată, Igor Dodon a solicitat menținerea prevederilor și raporturilor comerciale pentru regiunea transnistreană cu UE și pentru anul 2018.

”Pledez pentru o balanță echilibrată a Republicii Moldova, în primul rând, ținând cont de interesele economice ale țării noastre, care sunt atât în Est, cât și în Vest”, a subliniat Igor Dodon.

Fluxul de știri
0