Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți bani au trimis acasă moldovenii plecați la muncă în străinătate

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaОтделение Сбербанка в Казани
Отделение Сбербанка в Казани - Sputnik Moldova
Abonare
Doar în trimestrul trei al acestui an, moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă, prin intermediul transferurilor bancare, peste 300 de milioane de dolari

CHIȘINĂU, 6 nov — Sputnik. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate a constituit în trimestrul III al anului curent 320.52 de milioane de dolari americani. Ca și până acum, cei mai mulți bani au trimis acasă moldovenii care muncesc în Rusia.

Astfel, volumul transferurilor bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova, recalculat în dolari, s-a majorat cu 9,1 la sută. De menționat însă că fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul american au contribuit cu 1.6 puncte procentuale la majorarea acestor transferuri. Prin urmare, creșterea reală a transferurilor a constituit 7.5 la sută.

Marcel Chistruga - Sputnik Moldova
Banca Mondială: Balanța de plăți indică o înrăutățire a situației în Moldova

În ponderea totală a transferurilor din străinătate, celor din CSI le-a revenit o pondere de 36.5 la sută Transferurile din UE au înregistrat o pondere de 34.5 la sută. Celelalte transferuri au fost făcute din alte state, cu precădere din Israel, SUA și Turcia.

De menționat că transferurile din Rusia dețin o pondere majoră de 96.2 la sută din totalul transferurilor din CSI.

În cadrul transferurilor din UE, transferurile din Italia au cea mai mare pondere, de 34.2 la sută, urmate de transferurile din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (14.3 la sută), Germania (14.3 la sută), Franța (8.1 la sută) etc.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor, Rusia continuă să fie partenerul principal al Republicii Moldova, cu o pondere de 35.1 la sută (112.35 mil. USD) din total.

Sunt importante și transferurile din Israel, cu o pondere de 15.7 la sută (50.41 mil. USD), din Italia — 11.8 la sută (37.81 mil. USD), SUA — 7.7 la sută (24.79 mil. USD), Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord — 4.9 la sută (15.85 mil. USD), Germania — 4.9 la sută etc.

Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și alte transferuri.

Fluxul de știri
0