Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Transnistria a găsit o modalitate de a impune achitarea pensiei alimentare

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCU Tiraspol, the capital of Transdniestr
Tiraspol, the capital of Transdniestr - Sputnik Moldova
Abonare
Aleșii de la Tiraspol au aprobat în primă lectură un proiect de lege care îi încurajează pe părinții ce nu dețin custodia copilului să achite pensia de întreținere a acestuia

TIRASPOL, 4 nov — Sputnik, Irina Leahova. Deputații transnistreni au aprobat în prima lectură proiectul de lege care-i va face mai responsabili pe părinții ce se eschivează de la achitarea pensiei de întreținere a copilului. Potrivit deputatului Aleksandr Șcerba, autorul inițiativei legislative, drept motiv pentru inițierea acestui proiect de lege au servit numeroasele adresări din partea alegătorilor care nu pot obține de la foștii soți pensia alimentară, chiar dacă dețin o decizie a instanței în acest sens, deoarece „răuplatnicii" susțin că nu au in loc de muncă și, prin urmare, nu au bani.

„Această pensie nu este o sursă de întreținere a celuilalt părinte, ci un mijloc financiar necesar pentru educarea copilului. Copilul are nevoie de acești bani acum, nu peste un timp oarecare, după ce vor fi parcurse toate instanțele de judecată", a subliniat Aleksandr Șcerba.

În cazul în care deputații vor adopta această inițiativă în lectură finală, părinții care se eschiveză de la îngrijirea propriilor copii vor fi obligați să muncească. Noul proiect de lege prevede că datornicii care nu se pot angaja la serviciu conform specialității, vor fi obligați să accepte locurile vacante oferite de centrele de ocupare a forței de muncă.

Totodată, potrivit proiectului, neacceptarea ofertei centrului de ocupare a forței de muncă va constitui un temei pentru ca persoana respectivă să fie scoasă din evidența ca șomer și să fie trasă la răspundere penală.

Fluxul de știri
0