Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon vrea să scoată mulțimea în stradă - detalii

Abonare
Președintele Moldovei, Igor Dodon, a reacționat dur la decizia Curții Constituționale privind modificarea denumirii limbii de stat, anticipând probabilitatea producerii unor proteste în țară

CHIȘINĂU, 1 nov — Sputnik. Pe parcursul mai multor ani, chestiunea denumirii limbii în Republica Moldova menține în societate o stare de tensiune. Însă marți, 31 octombrie, Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de lege al PLDM, care a propus amendarea Constituției în sensul schimbarea denumirii limbii de stat din moldovenească în română.

Proiectul de lege a fost semnat de 35 de deputați din cei 101. Proiectul urmează să fie examinat de Parlament. Pentru amendarea Constituției sunt necesare cel puțin 67 de voturi ale deputaților în Parlament.

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul amendează Constituția. Vom avea o altă denumire a limbii de stat

Președintele Igor Dodon a declarat că va bloca această inițiativă prin toate căile posibile. Totodată, Partidul Socialiștilor s-a pronunțat împotriva modificării denumirii limbii de stat în Constituție din moldovenească în română.

Dodon este ferm convins că va fi dificil de a aduna în Parlament 67 de voturi pentru a modifica Legea Supremă. Potrivit lui, pentru a bloca această inițiativă sunt necesare voturile a încă 11 deputați (35 de voturi contra). El a menționat că negocierile în acest sens deja au demarat.

”În cazul în care se vor găsi suficienți trădători, atunci voi avea două posibilități de a bloca această lege, și neapărat le voi folosi. Voi tergiversa adoptarea amendării Constituției cu cel puțin o lună și jumătate din momentul adoptării în lectură finală a legii de către Legislativ. În cazul în care majoritatea parlamentară va insista și va încerca să facă uz de pârghiile Curții Constituționale, pentru a face presiuni, atunci aceasta este anume acea chestiune pentru care voi ridica tot poporul moldovenesc în apărarea limbii materne și a demnității noastre. Nu recomand să se pășească pe această cale… Strămoșii noștri au apărat limba și tradițiile noastre veacuri la rând. Suntem obligați să apărăm asta pentru copiii, nepoții și strănepoții noștri. Cu orice preț”, a declarat Dodon.

Fluxul de știri
0