Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon critică dur decizia Curții Constituționale cu privire la limba română

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон
Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a venit cu o replică la decizia Curții Constituționale privind declararea limbii române drept limbă oficială în Republica Moldova

CHIȘINĂU, 31 oct — Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, este de părere că poporul trebuie să pună punctul pe i în disputa cu privire la denumirea limbii, de exemplu, în cadrul unui referendum.
Dodon consideră inadmisibile și nelegitime încercările de a legifera limba română ca limbă oficială a Republicii Moldova.

Șeful statului amintește că "și în Constituția țării, și în datele recensământului populației, și în sondajele de opinie, și în arhivele medievale a fost și este indicată limba moldovenească drept limba istorică a poporului moldovenesc".

Potrivit acestuia, "denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre, constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor".

"Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească", a declarat Președintele Igor Dodon.

Парламент - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Parlamentul amendează Constituția. Vom avea o altă denumire a limbii de stat

În opinia lui Dodon, unii politicieni de dreapta, precum și o parte dintre membrii Curții Constituționale "se comportă ca mercenari cu soldă străină, iar scopul lor nedisimulat este adaptarea legii supreme a statului la proiectul unionist, de lichidare a identității moldovenești".

Șeful statului a mai declarat că acțiunile și declarațiile membrilor CC "vor fi supuse unei analize juridice minuțioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare", fiind examinate în contextul abuzurilor comise la adresa Constituției și intereselor naționale ale statului suveran moldovenesc.

Marți, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a avizat pozitiv inițiativa unui grup de deputați care propun redenumirea limbii oficiale din moldovenească în română în textul Constituției

Fluxul de știri
0