Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Senatul spaniol a aprobat instituirea controlului direct în Catalonia

© Photo : Senado de España / TwitterSenatul Spaniei
Senatul Spaniei - Sputnik Moldova
Abonare
Senatul spaniol a aprobat invocarea articolului 155 al Convenției, impunând guvernarea directă a Madridului asupra Cataloniei. Măsura a venit la câteva minute după ce Parlamentul regiunii și-a declarat independența față de Spania.

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Senatul spaniol a aprobat invocarea articolului 155 al Convenției, impunând guvernarea directă a Madridului asupra Cataloniei. Măsura a venit la câteva minute după ce Parlamentul regiunii și-a declarat independența față de Spania.

Parlamentul catalan a declarat independența față de Spania >>>

Această mișcare va permite prim-ministrului spaniol, Mariano Rajoy, și cabinetului său să adopte măsuri pentru a conduce direct Catalonia. Măsurile ar putea include dizolvarea guvernului catalan, asumarea controlului direct al forțelor de poliție ale regiunii și alte măsuri pentru a limita autonomia Barcelonei.

Madridul nu a utilizat niciodată controversatul articol 155 din Constituția spaniolă, care este în mod efectiv, "opțiunea nucleară" politică pentru guvernul central al Spaniei.

Decizia Senatului spaniol a venit la o oră de la votul parlamentului catalan în favoarea lansării "procesului constitutiv" de despărțire de Madrid. Premierul Rajoy a întâlnit decizia de la Barcelona cu o promisiune de a restabili "legalitatea" în Catalonia, cerând tuturor cetățenilor să rămână liniștiți.

Fluxul de știri
0