Parlamentul catalan a proclamat independența regiunii față de Spania

© PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / People raise their fists during a protest in Barcelona on October 2, 2017 a day after hundreds were injured in a police crackdown during Catalonia's banned independence referendum.
People raise their fists during a protest in Barcelona on October 2, 2017 a day after hundreds were injured in a police crackdown during Catalonia's banned independence referendum. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul Catalonia a proclamat independența regiunii față de Spania

CHIȘINĂU, 27 oct — Sputnik. Parlamentul Cataloniei a proclamat independența regiunii față de Spania.

În urma unui vot secret, parlamentarii separatiști din Catalonia au adoptat o propunere de declarare a independenței față de Spania. Membrii opoziției au boicotat votul.

Propunerea de independență a fost adoptată cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două buletine libere, a anunțat spicherul adunării, potrivit Reuters. Între timp, premierul spaniol Mariano Rajoy a chemat la calm, afirmând că statul de drept va fi restabilit în Catalonia.

Tactica lui Carles Puigdemont a avut success, Parlamentul de la Barcelona, reprezentantul legal și ales al cetățenilor Cataloniei, a votat Independența.

După ce ieri a ocolit abil declararea independeței, șeful "generalității" a respins ideea alegerilor anticipate, existând un parlament ales — și, mai mult, parlamentul Cataloniei are datoria de a lua o decizie cu privire la declararea independenței.

În acest fel, nici măsurile represive luate pe care premierul spaniol amenința că le va lua împotriva lui Puigdemnot nu mai pot avea efect legal — în schimb l-au pus din nou pe Rajoy într-o poziție proastă, acesta comportându-se ca te obicei — greșit și pripit.

Astăzi, moţiunea pentru independență a fost depusă de deputaţi ai formaţiunilor Junts pel Si (Uniţi pentru Da) şi CUP, partid de stânga. Muțiunea votată prevede "constituirea Republicii Catalane — stat independent, suveran, democratic şi social".

Așteptăm reacția Madridului — unde se desfășoară încă ședința Senatului în care Mariano Rajoy cere acordul pentru destituirea lui Puigdemont și a Generalității catalane.

Catalonia se transformă într-un stat independent, în formă de republică, se spune în rezoluție. Documentul proclamă "edificarea Republicii Catalane drept un stat independent, suveran, de drept, democratic și social".

Referendumul cu privire la independența Cataloniei a avut loc pe 1 octombrie. În favoarea independenței au votat 90,18 la sută din alegători, prezența la vot fiind de 43,03 la sută. Autoritățile centrale nu recunosc referendumul. Pe 21 octombrie, guvernul Spaniei a decis aplciarea articolului 155 din Constituție pentru soluționarea crizei catalane. Executivul propunea demiterea guvernului catalan (Generalitat) în decurs a șase luni și să anunțe alegeri parlamentare anticipate în regiune. Până la alegerea noului legislativ regional, funcțiile membrilor guvernului urmau să fie exercitate de reprezentanții autorităților centrale. Aceste măsuri urmau să fie adoptate de Senatul spaniol la ședința din 27 octombrie.

Fluxul de știri
0