CHIȘINĂU, 26 oct — Sputnik. Compozitorul și artistul poporului din URSS, Eugen Doga, a devenit unul dintre cei opt laureați ai Premiului Interstatal „Stelele Comunității", a comunicat, marți, serviciul de presă al Fondului Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor Membre ale CSI.
„Consiliul de decernare a Premiului Interstatal „Stelele Comunității" a anunțat care sunt laureații celui mai important premiu umanitar al CSI pe anul 2016. În total, au fost nominalizați 12 pretendenți din 8 țări. Conform deciziei juriului, de acest premiu s-au învrednicit 8 pretendenți, printre care și Eugen Doga", potrivit comunicatui.
Doga este cetățean de onoare al orașului Chișinău, iar una dintre școlile de muzică și o stradă din Capitală îi poartă numele. Compozitorul este autorul muzicii cântecului „Orașul alb", interpretat de Sofia Rotaru, care a devenit imnul capitalei Moldovei. Două valsuri semnate de Doga, inclusiv cel din filmul regizorului Emil Loteanu „Tandra și gingașa mea fiară", au fost incluse în topul celor mai reușite 200 de opere clasice din toate timpurile.
Afară de Eugen Doga, printre laureații premiului în domeniul culturii, artei și activității umanitare sunt Iuri Grigorovici, maestru de balet și coregraf rus, artist al poporului din URSS; Ibodullo Mașrab, artist al poporului din Tadjikistan; Halilov Farhad, membru de onoare al Academiei de Arte din Rusia, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Azerbaidjan; Tigran Mansurian, compozitor și artist al poporului din Armenia, precum și Toleubek Alpiev, director adjunct al Teatrului de Operă și Balet „Astana Opera", om emerit al Kazahstanului.
Printre oamenii de știință, laureați ai acestui premiu sunt Ivan Savercenko, membru al prezidiului Uniunii Scriitorilor din Belarus, directorul Institutului de Literatură „Ianka Kupala", precum și Altai Borubaev, președintele secției științe fizico-tehnice, matematice, minerit și geologie de la Academia Națională de Științe a Republicii Kîrgîzstan.
Premiul Interstatal „Stelele Comunității" a fost instituit în data de 21 mai 2009, de către Consiliul de Colaborare Umanitară a Statelor Membre ale CSI și de Fondul Interstatal de Colaborare Umanitară a Statelor membre ale CSI. De atunci, premiul este decernat anual pentru trei nominalizări: știință și educație, cultură și artă, activitate umanitară.
Laureații primesc o diplomă, insigna de onoare și o adeverință. Echivalentul în bani al premiului este de 2 milioane de ruble rusești (circa 600 de mii de lei).
Ceremonia de premiere va avea loc în luna decembrie, la Moscova, în perioada lucrărilor Forumului Intelectualității de Creație și de Știință din Țările Membre ale CSI.