Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Banca Națională a făcut o declarație importantă

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei a anunțat adoptarea unei decizii importante pentru piața financiară internă

CHIȘINĂU, 26 oct — Sputnik. În cadrul ședinței din 25 octombrie, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să diminueze rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 0.5 puncte procentuale, de la 7.5% până la 7.0% anual.

Tot cu 0,5 puncte procentuale se diminuează ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight, care vor constitui, respectiv, 10 și 4 procente anual.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Economist: în Moldova, politica monetară este excesiv de restrictivă

De asemenea, BNB a hotărât să mențină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul. Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă va fi menținută la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

Potrivit prim-viceguvernatorului BNM Vladimir Muntean, decizia a fost luată în baza ultimelor analize macroeconomice și asumări aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu. Astfel, se atestă atenuarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, cauzată în principal de temperarea activității economice.

"Conform prognozei curente și în contextul menținerii condițiilor macroeconomice interne și externe rata anuală a inflației, începând cu trimestrul IV 2017, se va diminua rapid. Astfel, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0 procente în trimestrul I 2018, unde se va menține două trimestre consecutiv", a precizat Muntean.

Din trimestrul III 2018, pentru trei trimestre consecutiv, rata anuală a inflației se va plasa sub limita inferioară a intervalului, a mai spus acesta.

Fluxul de știri
0