Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oameni de afaceri din Moldova au rămas fără sume enorme de bani

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți agenți economici din Moldova au pierdut sume enorme de bani în urma unei fraude informatice

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Centrul pentru Combaterea Crimelor Informatice constată că în Republica Moldova s-au intensificat cazurile de fraude informatice ce țintesc agenții economici care au la bază desfășurarea activităților de import a mărfurilor și materiei primă.

”Persoane cu cunoștințe speciale în domeniul tehnologiilor informaționale și rău intenționate infectează sistemele informatice ale companiilor importatoare de mărfuri sau materii prime cu programe malițioase (malware), ori lansează campanii de amploare de tip ”Phishing”(colectarea ilegală a datelor) și ca urmare obțin parolele la conturile de e-mail utilizate de către agenții economici importatori de mărfuri”, potrivit analizei Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice.

Hackers - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Atac cibernetic sau neglijență la Chișinău

Obținând aceste parole, are loc accesarea neautorizată și monitorizarea activă a cutiei poștale electronice. Hackerii citesc toată corespondența, îndeosebi cea legată de afaceri purtate cu fabrici și uzine din străinătate.

Odată ce sunt depistate mesajele prin care se negociază condițiile de livrare și de achitare a mărfurilor între companiile din străinătate și agenții economici din Moldova, hackerii înlocuiesc copiile contractelor de prestare servicii și rechizitele bancare care se conțin în facturile expediate de către companiile străine. Astfel,  importatorul din Republica Moldova efectuează transferul bancar pe un cont care nu aparține companiei ce vinde marfa respectivă, dar pe contul deschis special în acest sens de către complicii hackerilor.

Banii transferați pe conturile hackerilor sunt imediat ridicați de către complicii acestora sau sunt transferați imediat prin intermediul serviciilor de „internet bancking”. Acest fapt duce la imposibilitatea blocării mijloacelor financiare pe conturile infractorilor.

Fluxul de știri
0