CHIȘINĂU, 23 oct — Sputnik. Proiectul a fost elaborat și depus de deputații din grupul parlamentar PPE. Aceștia propun să fie creat un grup de lucru ce va elabora modificări în legislația țării, datorită cărora în viitor vor fi evitate blocajele instituționale și constituționale.
Deputații urmăresc două obiective
Fiind solicitat de Sputnik, președintele grupului Popular European, Valeriu Ghilețchi, a precizat că prin această inițiativă se urmăresc două obiective. Primul ține de clarificarea situației actuale prin atragerea experților în drept constituțional. Al doilea are drept scop elaborarea unor proiecte de modificare a legislației, prin care să fie îmbunătățită funcționarea Parlamentului, Guvernului și a Președintelui, precum și a interacțiunii dintre aceste instituții.
„Tocmai interacțiunea dintre cele trei instituții a condus adesea la crize politice și la blocaje instituționale", a subliniat Ghilețchi.
Curtea Constituțională nu trebuie să-și asume atribuțiile Parlamentului
Deputatul a mai subliniat că grupul pe care îl conduce nu dorește ca Curtea Constituțională să-și asume atribuții inerente legislativului și, „de aceea, e nevoie ca legislația țării să reglementeze exhaustiv prin norme explicite atribuțiile președintelui, Guvernului și Parlamentului, precum și modul în care acestea interacționează, cu adoptarea mecanismelor necesare depășirii oricărui tip de blocaj".
Să ne așteptăm la o modificare amplă a Constituției
În această ordine de idei, Ghilețchi a menționat că ia în calcul inclusiv o serie de modificări și completări la Constituția Republicii Moldova.
La ora actuală, componența grupului de lucru încă nu este stabilită. Aceasta urmează să fie decisă în plenul Parlamentului.
Până în acest moment, Republica Moldova s-a confruntat cu blocaje și cu crize politice din cauza faptului că Legea Supremă a țării a funcționat defectuos în anumite circumstanțe politice. Experții au subliniat în repetate rânduri că Republica Moldova are nevoie de o amplă reformă constituțională și că toate modificările constituționale anterioare care au vizat instituțiile politice ale statului au fost incomplete lăsând loc pentru noi blocaje și crize politice.